НОВИНИ


Член на ВСС: Трябват краткосрочните мерки, за да се избегне излишен стрес на съдилищата

2 4068 21.12.2014
Член на ВСС: Трябват краткосрочните мерки, за да се избегне излишен стрес на съдилищата

Краткосрочните мерки са такива временни, за да не създават излишен стрес при съдилищата, които разпределят дела. Това заяви в предаването Соня Найденова от Съвета по БНР.


Процесът по налагане на едно общо централизирано решение за случайно разпределение на делата наистина придоби окончателен вид в последните дни, но то е резултат от един процес, който продължи малко повече, дори повече от година бих казала. Началото на такава централизация беше поставено още през 2013-а. Натрупването на информация и придобиването на убедителни доказателства, че един от използваните продукти, но не само продуктът „Лоу чойс“, а и останалите, които се използват за разпределение на дела и преписки, не отговарят изцяло на техническите изисквания за сигурност, доведе до тези решения от последните дни, които ВСС взе.

 

Найденова посочи, че решенията са краткосрочни и дългосрочни:  Дългосрочното решение сме го оформили още през 2013-а, когато стартирахме инициатива, финансирана по ОПАК, именно за изработване на централизиран софтуер за случайно разпределение, който да представлява една функционалност на бъдещия единен електронен портал, който е същината на електронното правосъдие. Краткосрочните мерки ще действат до изработването на единния общ продукт. До тогава ще функционират два. Единият е използван – модул към системата за автоматизирано управление на делата. За него се реши след модификация и усъвършенстване, да се използва за разпределение на делата в тези съдилища, които ползват тази система. Всички останали съдилища и следствените органи, които използват „Лоу чойс“ – за тях ще се изработи нов продукт като временно решение. При него ще бъдат преодолени всички недостатъци, които бяха констатирани при самостоятелния модул „Лоу чойс“.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама