СВЯТ


САЩ търсят международна реакция на кибератаката срещу "Сони пикчърс"

2 4631 21.12.2014
САЩ търсят международна реакция на кибератаката срещу "Сони пикчърс"

Съединените щати продължават координацията за формиране на международна реакция след кибератаката срещу "Сони пикчърс", за която ФБР обвини Северна Корея. Вашингтон вече е провел консултации с Великобритания, Австралия, Нова Зеландия,Южна Корея, Япония, Китай и Русия. Властите искат съдействие за блокиране на евентуални бъдещи кибер атаки от страна на Пхенян.


"Сони" отмени пускането по кината на филма, в който се описва убийството на севернокорейския лидер Ким Чен-Ун, след като хакери разпространиха компрометиращи имейли на служители на компанията и за актьорите в лентата. Според изпълнителния директор Майкъл Линтън, "Сони" е взела решението, след като повечето кина в Съединените щати са отказали да прожектират филма, но това не е "отказване":

 

Не сме се огънали, не сме се отказали. Но ние не притажаме киносалоните, не можем да определяме дали даден филм ще бъде излъчен в тях. Бяхме обект на най-бруталната кибер атака в американската история и устояхме в продължение на три седмици, под огромен стрес и при страхотни трудности. Всичко с цел да запазим бизнеса си и филмът да стигне до публиката, предаде БНР.

 

Пхенян отрече да е съпричастен към атаката и предложи съвместно разследване на случая с Вашингтон. Според американската администрация обаче Пхенян трябва да си признае вината и да компенсира "Сони пикчърс".

 

Президентът Барак Обама, който е на почивка на Хаваите, обмисля какъв да бъде отговорът на неговото правителство на хакерската атака.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама