НОВИНИ


Безмъзмездно санират панелки през 2015 г.

13 4714 22.12.2014
Безмъзмездно санират панелки през 2015 г.
Министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова Булфото

В Бюджет 2015 са заложени 1 млрд. лв. държавна гаранция за националната програма за саниране на многофамилните жилища. Като погледнем състоянието на 70 259 сгради – панелни и стоманобетонни, които представляват 1,123 млн. жилища, става ясно, че трябва да бъдат санирани. 82 на сто от тези панелни жилища се намират в 28-те големи града.


Регионалният министър Лиляна Павлова представи план в Министерски съвет, по който ще започне санирането на панелни и стоманобетонни сгради от 2015 г.

Министерството на финансите ще предостави държавна гаранция на Българската банка за развитие, добави тя. Най-важното е, че говорим за 100% безвъзмездно финансиране от държавата, така че собствениците няма да имат никакъв финансов ангажимент, каза още Павлова. По думите й ангажимент има етажната собственост, която трябва да регистрира сдружение на собствениците и да кандидатства пред общината за желание за включване. За тяхна помощ има разработени типове документи.

Програмата включва пълна енергийна ефективност, изолация на сградата, смяна на хоризонтални и вертикални щрангове, при желание на собствениците, покриви, общи части. Всяка сграда, която се включи в програмата ще получи и жилищен паспорт.

Програмата ще започне от най-големите сгради в страната, които са панелни или стоманобетонни и имат не по-малко от 36 обекта със жилищно предназначение.
В програмата не могат да участват по отделно вход или два от дадена сграда, а единствено цялата. По думите на Павлова няма да бъде проблем, ако в сградите вече има санирани апартаменти, като няма да бъде необходимо собствениците да подменят отново дограмата, например. „Ще трябва да има обаче цветова унификация“, допълни министърът.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама