СВЯТ


Пхенян: Обама действа подобно на маймуна в тропическа гора

3 5337 27.12.2014
Пхенян: Обама действа подобно на маймуна в тропическа гора
Севернокорейския лидер Ким Чен Ун

Северна Корея отново остана без интернет и 3G-мобилни мрежи, съобщават местните медии. Сигналът отново беше нарушен в събота, след като по-рано през деня Пхенян обвини САЩ, че са отговорни за проблемите през изминалите дни. Според китайската държавна информационна агенция "Синхуа" интернет и мобилните връзки в страната са "парализирани" и към 21.30 часа местно време все още не работят.


Обвинението на Пхенян е, че САЩ са отговорни за сривовете на интернета в Северна Корея през изминалите дни. То идва в момент на конфронтация между двете страни заради хакерските атаки срещу филмовото студио "Сони пикчърс", припомня Ройтерс.

Причина за раздора стана филмът „Интервюто”, разказващ за покушение срещу севернокорейския лидер Ким Чен Ун. Напрежението между САЩ и Северна Корея се увеличи след като изолираната страна критикува остро филма "Интервюто", който стана повод и за кибератака срещу "Сони пикчърс".

Съединените щати, които "нямат срам да играят на криеница като сополиви хлапета, започнаха да смущават интернет операциите на медиите в нашата република", посочи Националната комисия за отбрана на Северна Корея в комюнике, предадено от Корейската централна телеграфна агенция (КЦТА).

"Обама винаги действа безразсъдно на думи и дела, подобно на маймуна в тропическа гора", каза говорител на политическия отдел към Националната комисия за отбрана, цитиран от КЦТА, предаде Асошиейтед прес. С думите "Това е смешно" говорителят отрече твърденията на ФБР, че Северна Корея има участие в кибератаката срещу "Сони пикчърс" и поиска САЩ да предоставят ясни доказателства за нещо подобно.

"По-добре Обама да се втурне да оправя всички злини, които САЩ извършиха срещу Северна Корея, ако иска мир на американска земя. Тогава всичко ще е наред", допълва говорителят.

От САЩ отхвърлят обвиненията на Северна Корея и заявяват, че не са замесени в срива на интернет връзката на страната, която остана почти девет часа без никакъв достъп до глобалната мрежа в началото на седмицата.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама