ХРАНА И ВИНО


Какво ядат народите на Нова година

2 11374 28.12.2014
Какво ядат народите на Нова година

Когата става дума за трапезата на Нова година за всички е ясно, че тя трябва да бъде пищна.


Във Финландия Нова година се посреща с рибни ястия и различни салати. Един от ордьоврите на Нова година се нарича россоли, той представлява сварени и обелени морков, червено цвекло и картофи, смесени с кисели краставички, нарязан лук, овкусени със смес от течна сметана, захар и оцет.

 

Полската Новогодишна трапеза се състои от тринадесет ястия. Месо не се сервира, но се готви много риба, гъбена супа, борш, ечемичена каша и супа с късчета тесто. На масата трябва да има макови кифлички и плодове.

 

В Чехия също се сервира риба, задължително с гарнитура от ябълки и хрян. Птичето месо е категорично забранено на Нова година, тъй като ако някой хапне птиче месо, късметът му ще отлети.

 

Шведската Нова година не минава без традиционната шведска маса с разнообразие от рибни ястия, салати от морски дарове и други морски изкушения.

Новогодишната трапеза по света

 

В Италия на Нова година се поднасят символите на дълголетието, здравето и благополучието – ядки, леща и грозде. В Испания, Португалия и Куба задължително се изяжда гроздова чепка в полунощ на Нова година.

 

Японците сервират на Нова година ястия от морско зеле, което е символ на радостта, както и от кестени, които са символ на успехите в бизнеса. Японската Новогодишна трапеза не минава без бобови култури, които символизират здравето, и без риба, която е символ на спокойствието.

 

В Словакия за Нова година задължителни са наденичките с кисело зеле, медените бисквити, поднесени с прясно мляко, и различните видове рибни ястия.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама