НОВИНИ


Юрист: Трябва да намерим мерки да стимулираме съдебната система

1 4550 29.12.2014
Юрист: Трябва да намерим мерки да стимулираме съдебната система

Съюзът на малкия и среден бизнес „Произведено в България“ излезе със специален призив към НС - приоритетно да разгледа и приеме необходимите и неотложни законодателни промени за гарантиране и провеждане на съдебната реформа, и към всички български институции, имащи отношение към проблемите на съдебната система - да предприемат бързи и адекватни мерки, които да пресекат всяка възможност системата да се използва като средство за икономически натиск върху стопански субекти, вместо да е гарант за справедливост и законност.


 Юристът Валя Гигова изказа мнение по БНР: Този път връщане назад няма. Дебатът придоби много голяма популярност и излезе чисто правното. Вече няма как да намерим разумно обяснение и да кажем на цялото общество – защо съдебната система не изпълнява конституционно възложената й функция. След като с такива елементарни неща у нас не можем да се справим, каквото е спазване на принципа на случайното разпределение на делата, още не сме започнали въобще да говорим за това какво е качеството на правораздаването, каква е неговата ефективност, в какви срокове се разглеждат делата, какви са крайните съдебни актове. Този път смятам, че връщане назад няма да има от дебата. Ние трябва да намерим сега адекватни мерки, с които съдебната система да бъде стимулирана да работи по начин, който да отговаря на нейната функция и да отговори на очакванията и на бизнеса, и на всички граждани.

 

Когато един съд се държи не като съд, а като адвокат, т.е. когато взема страната на една от спорещите страни и с неадекватни мерки, които налага в производството по несъстоятелност, какъвто беше случаят с френския посланик, положението става пределно ясно – съдът и съдебните дела вече се използват не като средство за решаване на възникнали правни спорове, а като средство за икономически натиск. Съдът трябва еднакво да прилага закона спрямо всички, за да не се нарушава конкуретната среда за осъществяване на стопанска дейност.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама