НОВИНИ


Цяр срещу махмурлука след ЧНГ

13 6667 01.01.2015
Цяр срещу махмурлука след ЧНГ
Дядо Коледа има добър лек срещу махмурлук

Треска ви главата като Александрийска камбанария, вие ви се свят, светлината и шумът ви дразнят, в корема ви е пълна революция, а сте гладни и жадни. Не е нужно да сте доктор Хаус, за да стигнете до диагнозата -махмурлук. Идва от арабската дума “махмур” - пиян. Същите симптоми изпитват хиляди българи след новогодишната нощ.


Положението е още по-тежко, като имаме предвид, че се задават именни дни и още безброй празници.

И макар алкохолът да е измислен доста отдавна, човечеството все още не е намерило сигурен цяр срещу злоупотребата с него. Не че не се е опитвало. Ако слушате лекарите, с алкохола въобще не трябва да се злоупотребява. А най-яките пиячи ще ви кажат, че сигурното лекарство е... просто да продължиш да пиеш. На Ърнест Хемингуей например приписват две рецепти срещу махмурлук: коктейл от доматен сок и бира или 1 пръст абсент в чаша за шампанско, която след това се пълни догоре с пенливата течност.

В по-древни времена лекарствата срещу препиване са били доста по-сложни. Асирийците смесвали смола с прах от стрити кокоши човки. Днес нямаме данни за ефекта от медикамента, защото никой наш съвременник не го е пробвал. Забравен отдавна е и хитовият през Средновековието илач, предписван от докторите на Стария континент - сурова змиорка и горчиви бадеми. Може би заради това днес германците, които обичат да се наквасват солидно в петък вечер, в събота закусват с херинга.

Монголците гасели пожара с... мариновани агнешки очи, докато китайците открай време са подхождали по-изтънчено - с чаша зелен чай.

Българите не изостават и са патентовали собствен клон в тази особена лечебна медицина. И докато ефикасната зелева чорба вече излиза от мода, тъй като все по-малко нашенци се впускат да затварят зеле (някои я заместват с марината на буркан с кисели краставички), шкембе-чорбата е разпространена навсякъде. За да подсилят възстановителния ефект, препатили народни самолечители добавят и ледена биричка. Клин клин избива.

Британският поет и писател Кингсли Еймис, който пиел от обед, препоръчва в книгата си “За пиенето” няколко изпробвани лично от него илача, в които основната съставка винаги е водка. Телешки пастет с водка. Сода за хляб с водка.

Прочутото италианско ферне било измислено тъкмо като целебен сироп срещу злоупотреба с алкохол - през 1845 г. италианският доктор Бернардино Бранка излязъл на пазара със своя пенкилер - смес от смоли, ревен, лайка, алое, кардамон, мента, други пазени в тайна треви, вино и разни опиати. Като махнем опиатите, и днес можем да дегустираме “Ферне Бранка”.

Други махмурлии залагат на по-евтини и достъпни лекарства - като например огромните количества вода. Трети предпочитат достиженията на модерната фармация - аспирин, валериана, ментови капки, хапчета за главоболие. Има и доста средства, предназначени специално за последиците от препиването.

Редица българи споделят в интернет форумите, че борбата срещу махмурлука започва още преди самото алкохолизиране. И препоръчват консумацията на мазни храни, преди да започнем упражненията с чашката, като в песента “Вънка вие вук, тате маа пръжки с лук”. По време на самото напиване и добре глътките да се разреждат с нещо стабилно - месо, салам, шишчета, сланина. Дори ако въпреки предпазните мерки ви сполети неприятният махмурлук, започнете сутринта със стабилна закуска.

Какъв е ефектът от всички тези лекарства не е съвсем ясно. Според много лекари махмурлукът не се лекува дори симптоматично, а трябва да отшуми от само себе си. А в повечето случаи оздравяването е мъчително.

Когато сме горе, на черешата, или долу, под масата, не ни минава и през ум следващият ден. Затова е хубаво да знаем докъде искаме да стигнем още преди да стартираме алкохолния маратон. Народният гений е казал: “Не скачайте на дълбоко, ако не може да плувате.”

Камерън Диас: Мазнините са единственото лечение на махмурлука.

Ърнест Хемингуей: Винаги прави трезвен нещата, които си обещал да свършиш пиян. Така ще се научиш да си държиш езика зад зъбите.

Робърт Луис Стивънсън: Виното е бутилирана поезия.

Франсис Скот Фицджералд: Първо обръщаш по едно питие, след това питието обръща едно питие, а накрая питието обръща теб.

Реймънд Чандлър: Мисля, че човек трябва да се натряска поне два пъти годишно от принципни съображения - няма да се ядосва, че се е подредил така.

Франк Синатра: Жал ми е за хората, които не пият. Когато се събудят, се чувстват толкова добре, колкото и през останалата част от деня.

Джузепе Гарибалди: Бакхус е удавил повече мъже от Нептун.

Сенека: Пиянството е доброволна лудост.

Бенджамин Франклин: Бирата е доказателство, че Господ ни обича и иска да сме щастливи.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама