НОВИНИ


Австралия забрани солариумите, използването им у нас пада

1 4378 02.01.2015
Австралия забрани солариумите, използването им у нас пада

Австралия става втората страна след Бразилия, която спира солариумите, заради високия брой на заболели от рак на кожата. От 1 януари властите там забраниха събирането на изкуствен тен.


В България за момента не се мисли за подобна мярка, но дерматолозите предупреждават, че изкуствените лъчи вредят на кожата на младите, съобщи БТВ.

 

Преди няколко години в България имаше буквално бум на соларните студия, а изкуственият тен се превърна в мода. Сега от бранша отчитат отлив на клиенти, а услугата е по-евтина.

 

Красотата крие своите рискове. И докато в Австралия забраняват изкуствения тен, то в България солариума все още е на мода. От 5 до 10 минути всяка седмица.

 

„Много важно за самото потъмняване и за самия процес е това, че задължително трябва да се мажете, за да може да хидратирате вашата кожа и отделно спомага за по-бързото потъмняване”, обяснява Кристина Коцалова, която е консултант в соларно студио.

 

Даяна е на 25 и използва услугите на соларно студио три пъти седмично. Казва, че правят кожата ѝ по-свежа и красива. „Зимата гледам да е по-често, защото харесвам повече кожата си с тен. Ако нещо се ползва умерено, без да се прекалява, според мене може да бъде и полезно”, казва тя.

 

Дерматолозите обаче са категорични, че солариумът вреди. „Солариумът е доказано в цял свят, че вреди и то вреди за кожи на младите хора до 25 годишна възраст. Това е безспорен факт, доказан от всички учени по света”, подчертава дерматологът Емил Илиев.

 

„В Съединените щати в два щата са забранени също, така че всяка страна решава според вредите, които е установила”, допълва експертът

 

В световен мащаб броя на меланомно болните се увеличава с всяка изминала година с около 5,6 на 100.

 

Независимо дали сте привърженици на изкуствения тен или се излагате на естественото слънце, лекарите съветват задължително да използвате козметика, която защитава кожата от вредните лъчи.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама