БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ


В сивия сектор се прави 50% от хляба

3 5165 06.01.2015
В сивия сектор се прави 50% от хляба
Хляб

Над 50% от хляба се произвежда в сивия сектор, а стокооборотът възлиза на над 2 млн. лв. дневно. Това съобщи пред БНР Мариана Кукушева - председател на управителния съвет на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.


„В момента в някои предприятия, които не съществуват в правния мир - се продава хляб на около 30 ст. Разбирате, че зад тази цена не стоят плащания нито към бюджета, нито към електродоставчиците, нито към работниците с техните осигуровки, но има атрактивна цена, която позволява хлябът да се реализира не в официалните търговски обекти, а на други места. Стокооборотът е в рамките на 2 милиона лв. на ден", каза тя.

Това е и причината някои хлебопроизводители отново да настояват за въвеждането на минимална цена. Според Кукушева обаче това е по-скоро вик за помощ, защото е невъзможно в пазарни условия, тъй като цените на някои продукти се определят от борсата.

„Явно сивият сектор финансира много партийни каси. Делът му вече надхвърля 50 процента от производството на хляб. Абсурдно е в държава от ЕС, където суровините са с европейски цени, където електоренергията е най-скъпа в Европа хлябът продължава да се прлодава на непазарни цени в квартали, където контролът липсва", коментира Кукушева.

Браншовият съюз предлага създаване на електронен регистър на дистрибуторите на хлаб.

„Това не е въпрос на законодателна промяна, а въпрос на едно министерско постановление и в рамките на три месеца може да бъде създаден този регистър. Така сивият сектор би се смалил поне с около 25 процента", каза още Мариана Кукушева.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама