ХРАНА И ВИНО


Пълнозърнестите храни са ключът към дълголетието

0 5660 06.01.2015
Пълнозърнестите храни са ключът към дълголетието

Пълнозърнестите храни като овесените ядки, кафявият ориз и царевицата са ключът към дълголетието, защото намаляват опасността от смърт от сърдечносъдови заболявания, съобщи в. "Дейли телеграф".


Ползата от пълнозърнестите храни за сърдечносъдовата система е известна.

Това изследване обаче е първото, съсредоточило се върху трайния ефект за продължителността на живота.

Учените от Харвардския университет са проследили повече от 100 хил. души в продължение на над 14 години. Всички, включили се в началото на изследването, са били здрави, но 16 години след това 26 000 от тях не били сред живите.

Резултатите показват, че консумиралите повече пълнозърнести храни – овесени ядки, кафяв ориз, царевица и киноа, изглеждали предпазени от много болести и особено от сърдечни заболявания.

За всеки 30 гр подобна храна дневно (малка купа овесени ядки) рискът от смърт намалява с 5%, а от смърт заради сърдечносъдово заболяване – с 9%.

Пълнозърнестите храни съдържат 25% повече протеини от рафинираните. Известно е, че те увеличават минералната плътност на костите, намаляват кръвното налягане, увеличават полезните бактерии в храносмилателната система, намаляват риска от диабет. Те съдържат и много минерали и витамини – цинк, мед, манган, желязо, витамин В1.

Бетаглюканите в овесените ядки свалят холестерола, а друго съединение – авенантрамид, предотвратява образуването на мазнини в кръвоносните съдове.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама