НОВИНИ


Мащабна операция по залавяне на терористите в цяла Франция

0 6383 07.01.2015
Мащабна операция по залавяне на терористите в цяла Франция
Операцията е в ход

Мащабна операция по издирване и залавяне на тримата извършители на атентата в Париж се провежда в цяла Франция при засилени мерки за сигурност и максимална тревога от тероризъм в столицата.


Трима маскирани мъже с автомати и пушки нахлуха в сряда малко преди обяд в редакцията на сатиричния седмичник "Шарли ебдо" и убиха 10 журналисти, сред които четирима от най-известните карикатуристи на страната, както и двама полицаи. Нападателите избягаха с автомобил, който след това са изоставили и са продължили с друга кола, след като са изгонили шофьора ѝ.

Терористите в черно са говорели перфектен френски и са действали по внимателно подготвен план. Очевидка на нападението каза, че един от тях казал, че е от "Ал Кайда", а на видео записите между сериите от изстрели се чуват скандирания "Аллах акбар!" (Бог е велик).

Специалисти за борба с тероризма казват, че нападателите методично са провеждали атаката. "Бях впечатлен не само от хладнокръвието им, но и от професионалният начин, по който проникват и спокойно довършват ранения полицай", казва Жан-Луи Брюгиер, бивш магистрат, работил по случаи на тероризъм.

"Очевидно е имало разузнавателна операция преди това", допълва Ан Гидисели, основателка на консултантската компания TERR(o)RISC. Редакцията на "Шарли ебдо" се намира под полицейска защита след като през 2011г. имаше бомбена експлозция заради публикуването на карикатури, осмиващи пророка Мохамед. "Открили са пробив в системата за сигурност и са си подбрали метод, гарантиращ успех."

"Впечатляващо е, че на предното стъкло на полицейската кола дупките от куршуми са плътно в една група, което показва, че нападателите добре контролират оръжието и емоциите си", коментира Рене-Жорж Кюери, бивш началник на антирерористичен отряд пред телевизионния канал BFM TV.

В района на Голям Париж нивото на опасност от тероризъм е вдигнато до максималната степен, което означава, че всеки момент е възможно ново нападение.Всички училища са затворени.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама