Рибата е богат източник на протеини и омега-3 мастни киселини или така наречените "добри" мазнини. Все повече доказателства сочат, че омега-3 мастни киселини, осигуряват редица ползи за здравето.
Омега-3 мастни киселини поддържат здравето на сърдечносъдовата система, като играят важна роля в регулирането на кръвоносните съдове. Те са важни и за неврологичното развитие; намалява тъканното възпаление; облекчава симптомите на ревматоиден артрит; играят полезна роля при сърдечна аритмия (неравномерен пулс); намаляване на депресия, уведомява най-голямата международна платформа за поръчка на храна, foodpanda.
Други предимства на редовната консумация на рибата са избрани научни открития, които показват, че децата, които ядат риба, е по-малко вероятно да развият астма.
Рибата, богата на омега-3 мастни киселини, може да допринесе за здравето на мозъчната тъкан и на ретината (светлочувствителна тъкан лигавицата на вътрешната повърхност на окото).
Омега-3 мастни киселини в рибата могат да намалят риска от много видове рак, от 30 до 50 процента, по-специално на устната кухина, хранопровода, дебелото черво, рак на гърдата, яйчниците и простатата.
Хората, които ядат риба всяка седмица, намалява риска от сърдечни заболявания и инсулт, чрез намаляване на образуването на кръвни съсиреци и възпаление, подобрява еластичността на кръвоносните съдове, понижава кръвното налягане, намаляване на мазнините в кръвта и повишаване на "добрия" холестерол.
Възрастните хора, които ядат риба или морски дарове най-малко веднъж седмично, може да имат по-нисък риск от развитие на деменция, включително и болестта на Алцхаймер.
Хората, които редовно се хранят с риба, имат по-ниска честота на депресия (депресия е свързана с ниски нива на омега-3 мастни киселини в мозъка).
Може да помогне на хората с диабет да управляват нивата на кръвната си захар.