ПРЕСАТА ДНЕС


Понеделнишката преса на 13 октомври

0 4108 12.10.2008
Понеделнишката преса на 13 октомври

Вестниците пишат за скандала с ДАНС, стоварил се върху коалицията; за България като Хонконг; за ампутирания крак вместо ръка; за гласуването „на тъмно” в Петрич; за връщането на вечерния час.


 

Скандалът с ДАНС се стовари върху коалицията, известява Дневник.

Скандалът около Държавната агенция "Национална сигурност", избухнал заради следене на депутати и журналисти, излезе от територията на левицата и е на път да създаде нов сериозен проблем на цялата управляваща коалиция. Близо месец след началото му лидерът на ДПС Ахмед Доган се намеси с изказването, че уволнението на зам.-директора на ДАНС Иван Драшков е гаф. То беше разбрано от политици от мнозинството като критика към премиера Сергей Станишев и направи впечатление, защото досега Доган пестеше остри упреци към министър-председателя. Представители на управляващите се опасяват, че им предстои разгарянето на една от най-сериозните кризи, в чиято основа според мнозина е скандалът в МВР, довел до оставката на Румен Петков от поста вътрешен министър. "Управляващите ще реагират на тази криза като мафия. Ще си пуснат кръв - едните на другите. Ще намерят друг баланс на съотношение на силите помежду си само и само мафиотската система да продължи да функционира", заяви вчера лидерът на ДСБ Иван Костов на пресконференция по повод последните развития около случая с ДАНС. 

Депутати без GSM-и на секретни заседания в комисия, съобщава 24 часа.

Депутатите от вътрешната комисия в парламента няма да могат да внасят записваща техника, включително и мобилни телефони по време на заседанията. Материалите, предоставени им от секретната секция в Народното събрание, ще могат да се четат само в три строго определени помещения, и то в присъствието на човек от сигурността. 

Лидерът на ДПС Ахмед Доган: Ампутираха крак вместо ръка, цитира Монитор.

Лидерът на ДПС Ахмед Доган изрази недоволство от уволнението на зам.-председателя на ДАНС Иван Драшков. Това стана в събота по време на национален събор на младежкото ДПС в Шумен. "Не може шеф на контраразузнаването да се уволнява заради назидание. В държавата има скандална ситуация във връзка с ДАНС. Гафът се състои в следното. Ако вместо ампутиране на лявата ръка се отреже ляв крак, се получава едно голямо недоразумение", коментира Доган. Според него Драшков не е част от проблема и съветът на коалицията е трябвало да обсъди кой е виновен и кой създава проблемите в агенцията. "Не бива за назидание да се уволнява много отговорен субект от гледна точка на сигурността на държавата. Вероятно в понеделник ще искаме разследване на случая", каза лидерът на ДПС. Той допълни и че парламентарната група на ДПС ще предложи промени в закона за ДАНС до вторник. 

Румен Петков на съд заради Алексей Петров, научил е "Стандарт".

Понеделник, 13-и, може да се окаже фатален за бившия МВР шеф Румен Петков. Прокуратурата ще му повдигне днес обвинение за осветляването на агента на ДАНС Алексей Петров. Шефът на вътрешната комисия в парламента Минчо Спасов призова вчера съдебната система да се произнесе по-скоро по казуса. Румен Петков, който бе посочен като човека, осветлил Алексей Петров, още не е осъден, размаха пръст от ефира на БНР царският депутат. Преди близо половин година Петков се отказа от депутатския си имунитет заради проверката. Днес обаче той ще бъде обвинен в разгласяване на държавна тайна по непредпазливост. За това престъпление законът предвижда до 2 г. затвор или пробация. През март като министър на вътрешните работи Петков публично призна, че бившата барета Алексей Петров е бил оперативен служител на МВР, а сега - таен агент на ДАНС. 

Европа може и да е в криза, но България е като Хонконг, оповестява Новинар.

България е на второ място по привлекателност за инвестиции след Хонконг. Това заяви вчера министърът на икономиката Петър Димитров по време на социален форум във Варна. Според него престижното място, на което се нарежда страната ни, ще доведе до влагане на част от капиталите на държавите от Западна Европа у нас. Димитров коментира, че причината България да е привлекателна за чуждите инвеститори е стабилната ни банкова система, която все още не е засегната от световната финансова криза. Той допълни, че се надява да няма спад на чуждите вложения вследствие от намаленото потребление в Западна Европа заради световния финансов колапс. Спадът на чуждестранните инвестиции ще доведе и до повишаване на процента на безработните у нас, коментира Димитров. Той посочи още, че това ще се отрази и върху износа, който за пръв път през тази година даде признаци на по-сериозен растеж и дори леко изпревари по темпове вноса. С колко ще се свие експортът на страната ще зависи от промяната в търсенето в Западна Европа, за където отиват 60 процента от реализираната у нас продукция, обясни икономическият министър. Той прогнозира още, че в най-скоро време цената на газа ще тръгне надолу, което ще даде отражение и върху храните. 

“Топлофикация” пита 3550 сгради искат ли парно, твърди Дневен Труд.

Жителите на 3550 от общо 14 100 топлофицирани сгради в София ще трябва да решат до края на месеца искат ли централно парно. В тези блокове 2/3 от абонатите трайно не плащат сметките си и “Топлофикация” има право да спре захранването им с мотив “мълчалив отказ от услугата”. Това стана ясно от разсекретената от правителството кореспонденция между Министерството на икономиката и енергетиката и Столична община за парното. Общината като мажоритарен собственик препоръчва на “Топлофикация” да предоговори отношенията си с потребителите в блоковете с големи дългове. Ако те искат да останат абонати, ще трябва да поемат ангажименти за покриване на задълженията.  

Правителството се оплете в сметките за бюджет 2009, пише Дневник.

Световната финансова криза обърква сметките на Министерството на финансите и то още не е готово с конкретни прогнози за основните макроикономически показатели, които да залегнат в бюджет 2009. След като на 6 октомври зам.-министърът на финансите Любомир Дацов обясни, че бюджетът се разработва при два варианта за растеж - 3 и 5%, премиерът Сергей Станишев обяви, че очаква растежът да достигне и вероятно да надхвърли 5 на сто. Първоначалната прогноза за инфлация беше 3.5%, но заради държавно регулираните цени (основно на природния газ) и очакваното им повишение през следващата година в Министерството на финансите готвят и резервен вариант - 5%. Отново главен буфер за правителството се предвижда да бъде бюджетният излишък. През миналата седмица беше поставена нова цел за размера му - 3.5% от БВП, а не на 3%, каквито бяха досегашните планове. Основният спор в коалицията е дали догодина да се предвидят повече пари за пътища или да се увеличат заплатите в бюджетната сфера и пенсиите, съобщиха запознати с разговорите. Засега е ясно, че се планира вдигане на пенсиите с 19.5% от 1 юли 2009 г., но има спор дали заплатите да бъдат увеличени със същия размер или само с 10%. 

Наливат ударно 6,5 млрд. лева в железниците, радва се Дневен Труд.

Спасителен план за железниците в България предвижда да бъдат заделени 6,5 млрд. лева за нови влакове и релси. Проектът, който е разработен от шефа на транспортната комисия в парламента Йордан Мирчев, вече е одобрен от министъра на транспорта Петър Мутафчиев и от председателите на икономическата комисия Йордан Цонев и на бюджетната - Румен Овчаров. В момента планът чака само параф на бюрото на финансовия министър Пламен Орешарски и скоро ще влезе в Министерски съвет, каза Йордан Мирчев пред “Труд”. Целта е да се подобри жп услугата в страната и да се избегнат трагедии като пожара край Червен бряг през февруари, когато загинаха 9 души. Сега бюджетът дава по 250 млн. лв. годишно на железниците. 

60 дни криха трупа на Dexter, разкрива 24 часа.

Фотографът Румен Динев, известен като Dexter, е бил премазан от влак още на 21 юли. Това е денят, в който изчезна и близки и приятели започнаха да го издирват. 60 денонощия обаче чиновник от Транспортна полиция не е отбелязал мъртвеца в базата данни с трупове с неустановена самоличност на МВР. Така 2 месеца близките на 28-годишния мъж трепереха за съдбата му. А трупът е бил в моргата в София.Фотографът открит разчленен, без джиесем и лична карта, но със 744 лв. Разследват дали е убит и хвърлен на релсите.

Гласуване „на тъмно” в Петрич, пише Дума.

Шарен общински съвет се сформира в събота в Петрич. Въпреки че близо 45 на сто от избирателите отидоха до урните, денят на вота не се размина без сигнали за нарушения. С 22 856 действителни гласове и 694 в местния парламент влязоха 12 партии и две коалиции. С най-много съветници - по четири, са “Българска социалдемокрация” и “Ред, законност, справедливост”. От листата на Съюза на комунистите пък в общинския съвет на Петрич ще влезе съпругата на ексслужителят на ГКПП “Кулата”, познат като “човека-митница” в града Марио Минев - Величка. В късния следобед вчера обаче стана ясно, че “Атака”, ДСБ и хората на президента на футболния клуб “Беласица” Димитър Хаджииванов, известен като Коце Маца, “Коалиция за нашия Петрич”, ще оспорват вота. Единият от мотивите им, че токът в 18 петрички села е спрял малко преди края на изборния ден и според трите партии избирателната активност се е покачила от 19% на близо 40 на сто. Вторият мотив на политическите сили е купуването на гласове. За схема за търгуване на вота, известна като “индийска нишка”, съобщи Нова телевизия. С нея една и съща белязана бюлетина се е предавала от човек на човек. 

Връщат вечерния час, разгласява Стандарт.

Край на дискотеките и нощните запои. Децата ще имат вечерен час. Всички ученици трябва да са се прибрали по домовете си до 22 часа. Това е една от драконовските мерки, с които просветният министър Даниел Вълчев ще затяга дисциплината в училище. Всеки, който види весели тийнейджърски компании по късни доби, може да звъни на тел. 112. Полицаите пък ще връщат купонджиите на родителите по домовете. Ако майките и бащите не контролират децата си, ще отнасят санкции. Родителите са длъжни да пращат децата си в клас в приличен вид. Табу са дълбоките деколтета и татуировките на видими места по тялото. Неприлично облечените младежи ще бъдат гонени от час, категорични са от просветното министерство. 

Частните уроци за ВУЗ удариха 2000 лева, изчислява Монитор.

Подготовката в училище не е достатъчна за влизане в елитните гимназии и университети. Кандидат-висшистите трябва да заделят близо 2000 лв. за допълнителна подготовка, ако са решили да влязат в реномиран български университет, показа проверка на "Монитор". Повече от 800 лева на предмет искат реномираните школи за обучение на кандидат-гимназистите, а индивидуалните преподаватели излизат по 1000 лева за български и още толкова за математика. Цените на частните уроци варират в зависимост от личната преценка на учителя. Най-често срещаната тарифа е между 700 и 800 лв. на курс по даден предмет, а в повечето случаи те са минимум два за вход във ВУЗ. Така два курса при двама учители ще излязат на родителите между 1400 и 1600 лв. Различните помагала, сборници и други материали се заплащат отделно от джоба на абитуриентите. По този начин сумата набъбва с още 300-500 лв., а общата стойност за частна подготовка по два предмета за кандидатите за вузове излиза от 1700 до 2100 лв. 

Нямало да има срив на цените на имотите, известява Дума.

Няма да има срив на цените на имотите в България. Това прогнозира вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин. Според него ще има леко намаление на цените, но е изключено драстично намаление на цените на недвижимата собственост, предаде profit.bg. Следващата година ще са на лице фактори, които ще ограничат ръста на българската икономика. Това са трудностите в страните, в които изнасяме, както и намаляване на преките чужди инвестиции в България, каза още министър Калфин. Той допълни, че 60% от българския износ е за страни от Европейския съюз. Намаляването на икономическия растеж ще бъде до 5 - 5,5%, каза още вицепремиерът, в чиито ресори са и въпросите на икономическата политика в страната. След като миналата седмица Народното събрание одобри разпределението на бюджетния излишък, банките ще имат допълнителен ресурс. Според Ивайло Калфин трезорите нямали реална нужда от тези пари, тъй като те били стабилни. Няма основание да се смята, че банките в България ще изпитат ликвидни проблеми, заяви вицепремиерът. Според него инфлацията спада, което е резултат от мерките на правителството. Една от тях е да се намалят публичните разходи. В момента ключовата дума в страната е стабилност, а не разходи. Бюджетът за следващата година ще бъде консервативен. Имаме нужда от стабилни банки и стабилна икономика, каза още вицепремиерът. 

Frognews.bg


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама