НОВИНИ


Хърсев: 1 млн. души са заети в индустрията на тероризма

6 4360 13.01.2015
Хърсев: 1 млн. души са заети в индустрията на тероризма
Икономистът Емил Хърсев

И в България вече има радикално мислещи ядра - държавата е част от глобализацията и не може да остане бяло петно. Трябва да се запитаме дали списание като „Шарли Ебдо" може да се появи в България. Не би следвало да има никакви пречки пред свободата на словото - всичко на масата, това е силата на нашата система.


Това каза в студиото на сутрешния блок на бТВ арабистът проф. Владимир Чуков по повод възхода на групировката „Ислямска държава" в Сирия и Ирак и новите заплахи за света, които представляват нейните привърженици. Лоялност към организацията декларира терористът Амеди Кулибали, който взе заложници в кашерен магазин в Париж в атака, „координирана" с атентата срещу сатиричното издание „Шарли Ебдо", извършен от братята Саид и Шериф Куаши на 7 януари.

„Както и в Европейския съюз, ние сме в периферията и на икономиката на тероризма", коментира икономистът Емил Хърсев.

Двамата експерти насочиха разговора към икономиката на съвременния тероризъм. Според италианската изследователка и експерт по темата Лорета Наполеони, брутният продукт на тероризма е в размер на около 2-3 трлн. долара годишно, колкото са бюджетите на държави като Франция или САЩ.

„Определено става въпрос за пари - всеки подобен социален феномен, който увлича милиони хора, се нуждае от издръжка. Около 1 милион души са заети в индустрията на терора - плаща им се да изпълняват паравоенна служба. Над 10 млн. души са тези, които използват част от времето си, за да подпомагат тероризма", посочи Емил Хърсев.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама