Лоша хигиена на местата, където се произвежда и опакова храната, неизрядни документи за произхода, както и един от най-масовите проблеми - липсата на системи за самоконтрол са основните нарушения, констатирани от съвместните проверки на Българската агенция по безопасност на храните и Националната агенция по приходите по Коледните и Новогодишните празници, каза на пресконференция днес изпълнителният директор на агенцията проф. Пламен Моллов, цитиран от Дарик.
Масово в България не се разбира смисълът на тези системи за самоконтрол, които особено засягат заведенията за обществено хранене. Средно между 500 и 2000 лева са глобите за установени нарушения, а само за празниците са извършени общо 2042 проверки. Направени са 97 предписания, съставени - 24 акта, а 836 кг храни са бракувани от търговската мрежа - най-вече млечни продукти, меса, колбаси с изтекъл срок на годност.
Между 15 септември и 31 декември регулярно са проверявани преди всичко борси, складове, тържища за плодове и зеленчуци и за месо. В този период имаме около 300 сигнала по интернет и около 70 консултации по различни въпроси на потребителите, докладва проф. Моллов. Проверките имат превантивен ефект по повод нелегалния внос и разпространение на храни, за които се избягва плащане на ДДС, а ние имаме проблеми при проследимостта на тези храни, посочи той. При по-големи складове и борси, както и при месата основно липсват етикети, с които да се докаже произхода на храните.
Пламен Моллов подчерта, че за последната година, откакто той оглавява агенцията, дисциплинарните производства на инспектори от БАБХ са се увеличили два пъти в сравнение с миналата година и са над 24. Уволнени заради нарушения и корупция за последната година са общо 8-9 души.
Официалните регулярни проверки от 1 декември до 5 януари в цялата страна са 13 292. При тях са бракувани общо 2 418 кг храни, 351 хранителни добавки, 55 литра фитнес напитки. Общо 13 са затворените обекти или такива с временно преустановена дейност.