НОВИНИ


А. Райчев: Европа живее мързеливо и оскъпява изкуствено работната си ръка

9 4233 14.01.2015
А. Райчев:  Европа живее мързеливо и оскъпява изкуствено работната си ръка
Андрей Райчев

Вярвам на правосъдния министър. Това, което министърът прави, е максимумът, който може да се направи. Това заяви социологът Андрей Райчев по БНР. По думите му корупцията е много повече претекст, че ще ти шамаросват държавата, отколкото реалност.


Относно днешното посещение на външния министър на Великобритания Филип Хамънд, както и предстоящите на държавния секретар на САЩ Джон Кери и на ръководителя на НАТО Йенс Столтенберг, социологът коментира: Предполагам, че това донякъде е благодарност. Не е свързано с атаките в Париж. Нито едно от тези посещения не е насрочено след тези атаки. /…/ България пред лицето на „Южен поток“ постъпи сравнително разумно, тъй като беше ясно, че няма да стане и вариантите бяха – да не стане и Западът да загуби доверие в нас, и да не стане, но все пак някакво доверие да формираме. Това все пак е нещо. „Потокът“ не стана по геополитически причини, по вътрешни за Русия причини. /…/ Дължат го това внимание и естествено нашите ще поставят някои въпроси. Главният въпрос за България е да не ни отделят от Румъния и да вкарат Румъния в Шенгенското пространство, а нас да ни оставят. Това няма да е справедливо.

Социологът смята, че може да има подновяване на искането за търсене на шистов газ, но това няма как да стане в България.

За трансатлантическото споразумение Райчев смята, че е правилно: Известно време ще се страда, но изравняването на двата пазара – европейски и американски, ще превърне това в гигантски пазар. В този смисъл е стратегически изгодно и за двете страни. Друг е въпросът, че и двете страни в момента си правят разни номерца. Мисля, че си струва. Европа няма да загуби от това. /…/ Европа си позволява да живее мързеливо в момента, да оскъпява изкуствено работната си ръка, да живее над стандарта, който позволява тяхната производителност, което не вещае нищо хубаво. До броени години това ще ни струва страшно много.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама