НОВИНИ


Оправдаха бившия кмет на Елена

0 4257 19.01.2015
Оправдаха бившия кмет на Елена

Великотърновският районен съд оправда бившия кмет на Елена Сашо Топалов, обвинен от прокуратурата в неизпълнение на служебните си задължения.


Съдебната сага срещу Топалов продължи 2 години и половина. Според държавното обвинение, екскметът е допуснал изграждането на мотописта край Елена върху 44 частни земеделски имота с обща площ около 30 декара, като не е упражнил правомощията си да спре незаконно строителство.

Разследването започнало по сигнал на един от собствениците на тези терени в края на месец септември 2011 г. Първоначално то бе наблюдавано в Елена, но всички прокурори там си дадоха отвод и то премина под наблюдението на Районна прокуратура в Търново.

 

В края на месец юни 2012 г. бе внесен обвинителния акт срещу градоначалника по чл. 221а. от НК, който предвижда до 3 години затвор и от 100 до 300 лева глоба. Поради чисто съдебно минало, прокуратурата внесе предложение делото да мине по административен ред, по който се предвижда глоба в размер до 5000 лв., пише 24 часа. Бившият градоначалник обаче заяви още в самото начало на делото, че е напълно невинен и ще се бори докрай, за да докаже правотата си.

 

Повече от две години съдебният спор бе прехвърлян между Елена и Търново, докато се реши коя от съдебните инстанции ще го гледа. След неколкократно прехвърляне на томовете по делото между двете съдилища, то тръгна по същество в Търново и в края на миналата седмица завърши с оправдателна присъда. Решението не е окончателно и може да се атакува пред окръжния съд. Междувременно изградената писта стои неизползваема, припомня новини.бг.  

 

През 2011 г. тя бе включена за първи път в Републиканския шампионат по мотокрос, но след като гръмна скандалът със земите, Сашо Топалов и шефът на федерацията по мотоциклетизъм Богдан Николов взеха решение там да не се провеждат състезания, докато не се реши окончателно проблема със собствеността.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама