ПРЕСАТА ДНЕС


Пресата на 16 октомври

0 3972 15.10.2008
Пресата на 16 октомври

Вестниците пишат за границата, затворена за братя Галеви; за това, че БСП взела контрола и върху външното разузнаване; за лято 2008, което напълнило джоба на бизнеса.


 

Границата затворена за братя Галеви, оповестява Стандарт.

МВР заварди всички граници заради братя Галеви. Дупнишките бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов изчезнаха във вторник по обяд. Това стана часове след началото на масирана акция на барети, жандармерия и прокурори. Те обсадиха имението на Галеви в Ресилово и щурмуваха автокъщи, офиси и строителни фирми в Дупница, Перник и София. Според разследващите “ударените” обекти имали общо с бизнеса на бившите командоси. Преди това Пламен и Ангел били “поканени” по телефона да се явят в полицията за разпит във връзка с финансови и данъчни далавери. Вместо това обаче те потънали вдън земя, заявиха от МВР. Цяла нощ продължи обискът в палатите на дупнишките бизнесмени.

Човекът-митница със сърдечна криза, разследват имотите му, открива Дума.

Марио Минев, който във вторник вечерта бе задържан за 72 часа, е получил сърдечна криза. Ексмитничарят, уличен в побоя над областния координатор на "Атака" Огнян Тетимов, е закаран в отделението по кардиология в болница в Петрич, съобщи районният прокурор Лидия Манолова. Днес държавното обвинение в Петрич ще поиска пред съда спрямо Марио Минев да бъде взета постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража". Минев вече е обвиняем по два текста от наказателния кодекс, съобщи прокурор Манолова. Междувременно стана ясно, че Альоша Ангелов, смятан за "дясната ръка" на Марио Минев, вече е обвиняем за "купуване на гласове". Той е задържан за 72 часа. Прокуратурата разполага с доказателства, в това число и свидетелски показания на петрички роми, че е давал по 20 лева на съкварталците си, за да гласуват в полза на станалите вече съветници в южната община Величка Минева, съпруга на Марио Минев, и за Митко Йосифов Митов. Всички 400 жители в петричката циганска махала са били разпитани пред съдия Бисеркова. 

Дамгосали Огнян Стефанов с белези V – като винкел, четем в 24 часа.

Стоманени винкели са дамгосали със знака V тялото на пребития журналист Огнян Стефанов. След осем часа на операционната маса лекарите от ВМА дават надежда, че след месец ще започне да прохожда, а след година да се движи свободно и даже да спортува. В сряда са махнали част от конците на раните му. Лицето и кожата му са бледи от кръвозагубата. Трудно движи ръцете и краката си.По главата му личат черни дупки от ударите. На леглото е почти неподвижен. Трудно се владее от емоционални сривове. Изморява се и не говори повече от 20 – 30 минути.

Блокът с една сметка за парно, ако е изключен за дълг, информира 24 часа.

Наказателни мерки за сгради, където не се плаща парното, подготвят в парламента. В енергийната комисия на второ четене тече законът за енергийната ефективност. В неговите преходни и заключителни разпоредби са разписани изменения в енергийния закон. Хватката се прави, за да бъдат приети промените по-бързо. Те предвиждат : ако две трети от блока не плащат сметките за парно в продължение на 2 месеца, той да бъде изключен. Сградата може да бъде отново присъединена, ако се издължи напълно. Сппреният заради неплащане блок ще бъде присъединен само, ако си направи асоциация, тоест блокът или входът ще имат само една сметка за парно.

Европа ще гарантира до 100 000 евро, твърди Дневен Труд.

Удвояване на гарантираната сума в лични влогове до 100 000 евро и изплащането им до 3 дни след фалит на банка предложи ЕК. Ако бъде одобрена от лидерите на ЕС, мярката трябва да се приложи до една година. Миналата седмица бе решено гаранциите да са до 50 000 евро и възстановяване на депозитите до 9 месеца. България няма да гарантира банкови влогове до 100 000 евро, но ще предприеме мерки за улесняване на междубанковото кредитиране, каза премиерът Сергей Станишев в Брюксел. Мерките ни ще включват намаляване на задължителните резерви на банките в БНБ и евентуално понижаване на основната лихва.

Сини искат вето на ловния закон, научаваме от Дневен Труд.

Президентско вето върху промените в Закона за лова и опазване на дивеча поискаха депутати от ОДС. Те се обявяват против отдаването на 24-те най-атрактивни ловни стопанства за ползване от лица и фирми по договор за 15 години. Хора на властта ще получат стопанствата и ще ги превърнат в лични хасиенди и частни имения, възмути се синият депутат Иван Сотиров. Най-скандалният текст бил този, който позволява преференция за наематели, които ги ползват и в момента. Това елиминирало всякаква конкуренция. А и отсега се знаело кое ловно стопанство на кого ще бъде дадено, къде има интерес ДПС и къде – спонсори на БСП, обяви Сотиров.

БСП взе контрола и върху външното разузнаване, пише Новинар.

БСП ще оглави и двете подкомисии за контрол над ДАНС и специалните разузнавателни средства и над военното разузнаване. Лансираната във вторник идея, че ръководството на подкомисията към комисията по отбрана ще бъде поето от ДПС, бе опровергана от социалисти. Депутати споделиха пред "Новинар", че за поста се готви червеният Атанас Мерджанов. Представител на НДСВ в комисията за контрола над външното ни разузнаване ще бъде говорителят на партията Станимир Илчев, а от от квотата на ДПС ще влезе депутатът Янко Янков. Касим Дал ще бъде пък довереникът на Доган, който ще влезе в състава на подкомисията, контролираща дейността на ДАНС, а царистите са номинирали Яни Янев.

Правителството пак поизлъга пенсионерите, известява Дневник.

Около 400 хил. пенсионери с най-ниски доходи ще получат еднократна добавка от 50 лв. през ноември, обяви социалният министър Емилия Масларова. Помощта ще се изплати на хората, чиято пенсия не надвишава минималния размер от 113. 49 лв. Субсидията е във връзка с решение на Европейския съюз за компенсиране на гражданите с ниски доходи заради скока в цените на горивата и растящата инфлация, обясни Масларова. Така възрастните хора ще получат само половината от обещаните им от правителството през лятото 100 лв. Това е поредното разочарование, което пенсионерите трябва да преглътнат за последните месеци, след като преизчислението на пенсиите им не ги повиши чувствително, а и се разбра, че много малко от тях ще почиват безплатно на море.

Чуждите инвестиции продължават да намаляват, установява Дневник.

Mакроикономическите показатели продължават да се влошават, сочат данните на БНБ към август - месецът, преди да избухне по-следният и най-тежък епизод от глобалната финансова криза. Над 1 млрд. евро по-малко са преките чуждестранни инвестиции за първите осем месеца на 2008 г. спрямо същия период на 2007 г. В края на миналата година те са покрили 106% от тогавашния дефицит по текущата сметка на платежния баланс. В края на август 2008 г. те са покривали 62.5%. Добрата новина е, че се забавя темпото на растеж на този дефицит, лошата е, че той все пак е 14% от БВП и едва ли ще намалее в следващите месеци, коментира пред агенция „Блумбърг“ Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии.

Лято 2008 напълни джоба на бизнеса, обобщава Пари.

За целия сезон сме посрещнали с около 20% повече туристи. Русия е добрата изненада с ръст от около 30%.Време е да сложим край на летния туристически сезон. И промоционалните оферти за почивка на море вече се изчерпаха. Балансът е положителен, резултатите са по-високи от очакваното. Това е лайтмотивът в изводите на част от големите инвеститори, туроператори и експерти, до които се допита в. Пари. Други не са чак толкова радостни от интереса на германците и англичаните. Въпреки това лято 2008 предизвиква доволна усмивка у хората от бранша.  

Frognews.bg


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама