НОВИНИ


Генсекът на НАТО: България трябва да играе ролята на НАТО като цяло

26 4974 23.01.2015
Генсекът на НАТО: България трябва да играе ролята на НАТО като цяло
Йенс Столтенберг

Очаквам България да бъде силен съюзник на НАТО, заяви за БНТ генералният секретар на НАТО Столтенберг. Всички 28 съюзници се договорихме, че сме длъжни да инвестираме повече в отбрана, защото заплахите се доближават повече до границите ни; трябва отпор.


Всички действия на НАТО са отбранителни, но трябва да се съобразяваме, когато средата за сигурност се променя, добави той. Силите ни трябва да са в готовност за дислоциране в краткит срокове.

От България искам да играе същата роля, която играе НАТО като цяло - двупистов подход: мощ, инвестиции, но и готовност за диалог. Русия остава фактор, силната отбана е част от диалога, посочи той.

Срещу тероризма ни е необходим широк спектър от мерки; НАТО засилва обмена на информация, работи със страни партньори, особено в Близкия изток, каза още Столтенберг.

Украйна е Европа, там се води гражданска война, но сепаратистите са подкрепяни от Русия; затова трябва да инвестираме в отбрана. НАТО е готов за битките на утрешния ден, защото разполага с внушителни способности да се съпротивлява на тях.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама