НАРОДЕН ГЛАС


96% българи: Морят ни съдебната система и корупцията

5 5855 27.01.2015
96% българи: Морят ни съдебната система и корупцията

Над 96% от българите определят корупцията, недостатъците в съдебната система и организираната престъпност като сериозен проблем. 78% искат европейският мониторинг за тези области да остане.


Това показва изследване на Евробарометър на общественото мнение в България и Румъния за отношението към Механизма за сътрудничество и проверка. Изследването е направено в края на миналата година и публикувано днес в очакване на новия доклад. Данните показват оценката на българите и румънците за напредъка в борбата с корупцията и реформирането на съдебната система по време на действието на европейския мониторинг.

В Румъния анкетираните смятат, че ситуацията в страната се е подобрила през последните пет години по отношение на правосъдието и борбата с корупцията, но в България ситуацията е различна.

През 2012 г. 38% от анкетираните заявяват, че виждат напредък, днес позитивно развитие в борбата с организираната престъпност намират само 24% от българите. Доволните от реформите в областта на правосъдието са 13% (в сравнение с 33% през 2012).

Тези, които намират справянето с корупцията ефективно са само 10% (спрямо 27%), докато 38% казват, че е останало същото. 48% оценяват ситуацията като влошила се. В този отговор анкетираните дават преценката си за пет години назад - т.е. за периода 2009-2014 г., а при предното проучване са оценявали 2007-2012 г.

При румънците тенденцията е обратна - през 2012 - 13% от тях са оценявали положително борбата с корупцията, докато сега са нараснали до 22%.

Гражданите и на двете държави очакват подобрение на ситуацията през следващите пет години. Както в България, така и в Румъния подкрепата за европейската намеса при разрешаването на проблемите с корупцията, правосъдието и организираната престъпност е силна и устойчива.

Броят на румънците, които виждат реално подобрение на ситуацията в страната благодарение на намесата на ЕС, расте. В България обаче удовлетвореността от ефекта на европейските мерки намалява значително, въпреки че като цяло отношението към мониторинга остава позитивно, показват данните от изследването.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама