НОВИНИ


Реформаторите искат оставката на КФН заради провал на дейността й

13 5076 29.01.2015
Реформаторите искат оставката на КФН заради провал на дейността й

Реформаторския блок поиска оставката на КФН. Това се казва в декларация на РБ, прочетена от парламентарната трибуна от съпредседателят на парламентарната група Радан Кънев. „През изминалите години на криза, българските финансови регулатори БНБ и КФН не изпълниха законовите си цели да поддържат финансова и икономическа стабилност и растеж и да спомагат превръщането на спестяванията на гражданите в инвестиции в българската икономика”, се казва в декларацията.


Според Реформаторския блок БНБ и КФН са допуснали системното изтичане на капитал от банките и финансовите институции към банки в чужбина и към чуждите капиталови пазари и за годините на кризата, над 20 млрд. лева спестявания в банките са напуснали страната, а над 2/3 от активите на българските пенсионни фондове са инвестирани зад граница.


„Днес имаме основателни съмнения, че значителна част от средствата, спестени от обикновени български граждани и фирми, бяха вложени в престъпна дейност – купуване на гласове и търговия с влияние. По този начин, спестяванията на българите, вместо да работят за икономическото възстановяване и нови работни места, потънаха в блатото на политическата корупция и допринесоха за обедняване на населението и обогатяването на мафията. Резултатът от този модел на некомпетентност, професионална безотговорност и политическа корупция беше фалитът на четвъртата банка в страната и трайно разклащане на доверието в банковата и финансовата система”, обясняват реформаторите.


Според РБ вместо да градят доверие, БНБ и КФН са се превърнали във фактори на нестабилност за финансовата система на страната, а съмненията в тяхната компетентност, добросъвестност и безпристрасност са довели до необходимост от държавна финансова подкрепа за банкови институции и до излишно и опасно напрежение около доходността и активите на универсалните пенсионни фондове, в които са вложени парите на милиони работещи български граждани.


От РБ констатират, че след провала и загубата на обществено доверие, ръководителите на българските финансови регулатори не са на висотата на заеманите от тях постове и възложените им отговорности. От блока посочват, че ръководството на КФН си е позволила да въвлече общественото мнение в "махленска драма", когато вместо да защити обществения интерес, си позволи да злоупотреби с тях, за да наложи прекомерни санкции на медии, които разкриха бездействието й”, се посочва в декларацията на Реформаторския блок.

 

 В тази тежка криза и в това състояние, когато на южната ни граница има толкова тежко финансово разклащане, не можем повече да си позволим такъв финансов надзор. В момента ни е нужно най-доброто чрез прозрачен и качествен избор да можем да гарантираме на българските граждани, че ще могат да останат с непокътнати спестявания. Аз съм се научил, че когато едни пари липсват, те са откраднати. И че когато не изриташ крадеца навреме плащат всички. Много Ви моля да не допуснем да плащат всички български граждани”, каза още от трибуната на Народното събрание Радан Кънев.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама