От днес ресторантьорите са задължени да отбелязват алергените в менюто на своите заведения. Повечето собственици вече са изпълнили изискването, но Агенцията за безопасност на храните започва проверки.
Това каза директорът на агенцията Пламен Моллов пред бТВ. По думите му изрядните заведения са предимно по-големите и утвърдени вериги. Той коментира, че е бил даден буферен период, в който не са налагани най-тежките глоби, а са се издавали само предписания. За неправилно етикиране първата глоба е от 500 до 1000 лева, а втората - между 1000 и 3000 лева.
Пламен Моллов отново обясни, че според регламента всички храни, които съдържат алергени, трябва да бъдат обозначени на менюто или на видно неизтриваемо място. Ако самата храна е алерген, като рибата например, не е нужно да се обозначава, тъй като това се знае априори.