НОВИНИ


Екимджиев: Президентът не е фигурант

4 4507 02.02.2015
Екимджиев: Президентът не е фигурант
Адвокат Екимджиев

Президентът Плевнелиев отказа да одобри Венета Марковска за конституционен съдия, така че някаква практика в тази насока има, макар че казусът с нея е в по-различна юридическа плоскост.


Това каза по БНР адвокат Михаил Екимджиев по повод отвореното писмо до президента Росен Плевнелиев, с което Съюзът на съдиите в България и пет неправителствени организации призоваха държавния глава да проведе публични консултации, преди да подпише или откаже указа за назначаване на Лозан Панов за председател на Върховния касационен съд.

 

Ролята на президента тук определено не е роля на фигурант и на орган на държавна власт, който механично, само формално препотвърждава решението на ВСС, както вероятно мнозина смятат. Затова, от гледна точка на гражданското общество и на тези, които подписаха тази декларация, това е една добра възможност да се постави и на вниманието на обществеността, и на вниманието на държавния глава системният правозащитен проблем, който е свързан с дефекта при гласуването от страна на ВСС.

 

Проблемът е сходен със случайния подбор, който беше осъществяван във Върховния административен съд и в Софийския градски съд, каза правозащитникът. Той припомни, че в доклада на ЕК също е разкритикувала гласуването с електронната система на ВСС, но въпреки това изборът на Панов не е проведен с бюлетини.

 

Процедурата не беше променена в движение, за да се гласува с бюлетини, въпреки че беше изменена след инцидента с Панов, когато срокът за избор беше удължен, за да има той време да напише концепцията си. Дали това е оборимо от гледна точка на закона, адвокатът коментира така:

 

Разбираемо е, от човешка гледна точка, за да има състезание, да се даде известно време, за да се постигне равенство на възможностите за сметка на формалното нарушение на процедурата. Да, формално Панова беше злепоставена от гледна точка на удължаването на тази процедура, но имаше един период, в който г-жа Панова беше единствен кандидат. Според мен основният въпрос е защо тогава не беше осъществен този избор, а се стигна до едни странни изказвания на членове на ВСС, които казваха, че изборът ще бъде направен, когато има консенсусна фигура.

 

Екимджиев припомни позицията на омбудсмана Константин Пенчев, че начинът на издигане на кандидатурата на Панов е обезпокоителен, но изказа и лично мнение, че съдията има характер и би могъл да се противопостави на хората, които са го поставили в тази неудобна ситуация.

 

Адвокат Екимджиев коментира, че бавното наказателно производство е основната причина от правосъдието да избягват подсъдими с вече доказана вина. Ускорени наказателни производства обаче биха нарушили професионалния комфорт на куп прокурори и съдии, каза той.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама