НОВИНИ


Генсекът на НАТО гарантира сигурност на България

3 4698 05.02.2015
Генсекът на НАТО гарантира сигурност на България
Йенс Столтенберг

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви на пресконференция, че няма конкретна непосредствена заплаха за държавите, където предстои откриване на нови контролни и командни центрове на пакта (България, Полша, Румъния, Литва, Латвия и Естония). Така той отговори на въпрос на руски медии дали посочените държави са изправени пред външна заплаха.


С повишаването на присъствието ни в източната част от пакта и с увеличаването на числеността на специалните ни сили отговаряме на поведението на Русия, която насилствено променя граници и завзема част от чужда държава - действия, които виждаме в Украйна и вече видяхме в Грузия и в Молдова, поясни Столтенберг.

Той добави, че решенията на Алианса са в отговор и на събитията на юг. Целта ни е да бъдем в състояние да защитим всеки от съюзниците от всяка заплаха, поясни той.

Столтенберг заяви, че НАТО осъжда стъпките, предприети от Русия в Грузия. Отново призоваваме Русия да оттегли признаването на грузинските области Южна Осетия и Абхазия като независими републики - това остава ясната ни позиция, посочи генералният секретар. Той отбеляза, че на днешното заседание на комисията НАТО-Грузия министрите на отбраната от Алианса са препотвърдили силната си подкрепа за запазването на териториалната цялост и суверенитета на Грузия в нейните международно признати граници.

НАТО призовава Русия да изтегли военното си присъствие от грузинска територия. Пактът изразява убеждението си, че Грузия напредва към членство в северноатлантическия съюз.

В отговор на въпрос Столтенберг уточни, че НАТО напълно подкрепя усилията на Германия и на Франция, които съобщиха по-рано днес за предстоящо утре посещение на канцлера Ангела Меркел и на президента Франсоа Оланд в Москва. Надяваме се тези усилия да доведат до ясен резултат, добави генералният секретар
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама