НОВИНИ


Каракачанов иска свикване на КСНС, темите били много

11 4876 06.02.2015
Каракачанов иска свикване на КСНС, темите били много
Красимир Каракачанов, съпредседател на Патриотичния фронт Булфото

Президентът да свика Консултативен съвет за национална сигурност. Причината - решението на НАТО да разположи контролно-команден център на алианса в София.


Това каза зам.-председателят на Народното събрание и съпредседател на ПФ Красимир Каракачанов.

От Брюксел министърът на отбраната Николай Ненчев заяви, че не са необходими никакви законодателни промени за създаването на бъдещия команден и контролен център на НАТО в София. Това означава, че няма да се търси разрешението на парламента и без дебати ще се създаде контролният център. Според патриотите обаче трябва темата да влезе в Народното събрание.

Според Каракачанов това е нужно, за да няма спекулации, че това е подготовка за война.  „Има орган, който трябва да си каже думата както и по отношение на всякакви преминаващи границата чужди военни сили било за учения, било транзит и така нататък", категоричен е Каракачанов. Той настоя, че първото нещо, което трябва да се направи, е да се свика Консултативният съвет по национална сигурност при държавния глава.

„Задължително е според мен, защото вместо президентът да се занимава с лобиране за едно или друго ЕРП и за един или друг вид енергия, е нормално да инициира подобен консултативен съвет. Защото ситуацията е следната: войната в Близкия изток е от четири години, а последната една година тя стана още по-завързана като ситуация и се появява Ислямска държава - онези брадати хора, които обезглавяват и горят пленниците.

Ситуацията в Украйна нито в момента, нито в бъдеще, за съжаление ще се укроти. Има теми, които трябва да коментираме с оглед на това до каква степен българската армия може да изпълнява своите конституционни задължения - да гарантира териториалната цялост и суверенитета на България. Доколко силите за сигурност са адекватни и работят адекватно", каза Каракачанов.

Той изтъкна, че едната от двете посочени конфликтни зони е на има-няма 1000 км, а другата точно на 1000 км и страната ни е засегната с имигрантска вълна от изток. В същото време при конфликта в Украйна българското население там, което наброява над 500 0000 души, което живее предимно в рускоезичните райони, е доста притеснено също.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама