НОВИНИ


ПЕС: В Македония се извършват опити за сплашване на опозицията

10 5390 07.02.2015
ПЕС: В Македония се извършват опити за сплашване на опозицията
Сергей Станишев

На вчерашното заседание на Президиума на ПЕС беше прието официално становище, относно обвиненията срещу лидера на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) Зоран Заев в шпионаж и заплахи към правителството, отправени от премиера Никола Груевски в понеделник.


Тежките обвинения към Заев са опит за сплашване и натиск над опозицията. Те идват само седмица преди той да направи публични доказателства за масови подслушвания и изборни манипулации от страна на управляващите. Още по време на изборите миналата година ЕС и ОССЕ предупредиха правителството за сериозни съмнения за сплашване на избирателите и ограничаване на свободата на медиите", се казва в становището на ПЕС.

 

В нея посочват, че опозицията не участва в работата на Парламента след изборите, защото по думите им авторитарният режим пречи на нормалното функциониране на институцията. 

 

"Дни след изказването на Груевски, главният прокурор все още не е повдигнал никакви обвинения, но паспортът на Заев е отнет, защото се води разследване. Очакваме то да бъде проведено прозрачно и справедливо. ПЕС ще организира проучвателна мисия в Македония, за да направи реална оценка на ситуацията и да даде подкрепата си за Заев и партията", пише още в становището.

 

Лидерът на ПЕС Сергей Станишев призова европейските институции да излязат с категорична позиция по темата и подчерта: "Европа има важна роля при отстояването на демократичните принципи. ЕНП също трябва да има позиция и да работи с асоциираната си партия ВМРО ДПМНЕ за разрешаването на проблема при пълна прозрачност".


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама