НОВИНИ


Димитър Луджев: Станишев и Доган поискаха Пеевски да стане шеф на ДАНС

9 5601 08.02.2015
Димитър Луджев: Станишев и Доган поискаха Пеевски да стане шеф  на ДАНС
Димитър Луджев

Проблемът на Пламен Орешарски е, че нямаше характер да противостои на партийните интереси. Той страдаше за номинацията на Делян Пеевски за председател на ДАНС, но се знае кой я поиска – Сергей Станишев и Ахмед Доган. Това заяви пред bTV Димитър Луджев.


Той е бил в епицентъра на демократичните промени. През 1990 г. става член на СДС, участва в Кръглата маса, депутат е във Великото народно събрание. В кабинета на Димитър Попов Луджев е заместник-министър на отбраната, а при Филип Димитров е министър със същия ресор.

 

Отива си от поста след скандал. Набеден е за участие в оръжейни сделки. Разказва за този период като за водовъртеж от идеализъм, интриги, жажда за власт и много предателства. Димитър Луджев твърди, че ударите, които е получил лично, били заради близостта му с Желю Желев.

 

„Желев принадлежи към една много рядка порода хора - човек с мисия”, казва той и допълва: „Аз така ще го запомня, той беше един дребен, жилав енергичен човек. Непрекъснато ходеше наляво надясно, срещаше се с хора”.

 

Желев вярвал в мирната революция. А това според Димитър Луджев не се харесало на така наречената от него нова вълна седесари. За тях това било предателство на синята идея.

 

Противоборството вътре в партията довело до първото обвинение срещу него. Свои го обвинили, че има уговорки с хора от БСП. Днес той си задава същия въпрос за обвинителите му.

 

„Филип Димитров ме покани и каза, че би искал да си подам оставката. На моя въпрос защо, мисля, че добре работихме. Аз съм помагал много, той нямаше подготовка. ... Той каза: Ти заслужаваш по-висок пост от този, но за съжаление той е само един в държавата. Аз знаех интригите, които неговите съветници и там други хора в СДС плетат срещу мен”, казва той за отстраняването си.

 

„Това е операция на „Позитано”. Казвам го категорично. На „Позитано” се създава група със задача да бъда дискредитиран. И да бъде подготвено моето отстраняване, като се действа чрез съветници, близки до Филип Димитров и  Желев. Защото при Желев имаше една група ген. Андреев, Алекс Алексиев, Константин Мишев, Евгени Михайлов. Това е операция на ДС”, твърди той.

 

Димитър Луджев хвърля светлина и върху друг скандал от миналото, за който се говори и до днес. През 2003 г. НИС на СДС оттегля кандидатурата на Пламен Орешарски за кмет на София заради среща с хазартния бос и шеф на бизнесклуб „Възраждане” Васил Божков в офиса на „Нове холдинг”. За тази среща Луджев разказва от първо лице.

 

„Ние имахме среща с Надежда Михайлова тогава и с Петър Стоянович. Беше на щаба на Орешарски и говорихме с какво можем да помогнем и аз казах: Аз мога да запозная с Орешарски, да го запозная с видни хора от богато корпоративни структури. Всяка кампания се нуждае от някакво финансиране”, казва той.

 

Луджев препоръчвал на Орешарски, докато беше премиер, да направи радикални реформи в публичния сектор. „Той се оплакваше през цялото време колко е подкупна държавната машина”, обяснява той.

 

По думите му бившият премиер съжалявал, че е номинирал Делян Пеевски начело на ДАНС, защото нямал характер да противостои на партийните интереси. А Пеевски бил номиниран от Станишев и Доган. „И това „Кой” беше толкова измислена работа. Беше измислено за Делян Пеевски да задаваш този въпрос - той е толкова антипатичен и нагъл екземпляр от прехода”, допълни той.

 

Днес Димитър Луджев е далеч от активната политика. Пише трети том, в който обяснява прехода. Радва се на внуците си и разсъждава за цената, която е платил, докато е живял в промяната. Противоборството вътре в партията довело до първото обвинение срещу него. Свои го обвинили, че има уговорки с хора от БСП. Днес той си задава същия въпрос за обвинителите му.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама