НАРОДЕН ГЛАС


Младенов: Ако Сърбия беше на мястото на България, мнозинството македонци щяха да имат сръбски паспорти

24 9634 09.02.2015
Младенов: Ако Сърбия беше на мястото на България, мнозинството македонци щяха да имат сръбски паспорти
Лазар Младенов

Без ясно определена Национална стратегия не може да се очакват добри резултати за диаспората. Това специално се отнася за Македония и Западните покрайнини, Молдова и Украйна, казва в интервю за eurochicago.com председателят на неправителствената организация „Български културен клуб – Скопие“ по актуалната тема за избор на нов шеф на Държавната агенция за българите в чужбина.


Да, дебат трябва да има и реформи трябва да има, но това никак не означава, че не трябва да има промени вътре в самата Агенция. В момента там се случват странни неща, които са вредни за каузата. Дадох един пример, а ги има безброй и разочарованието расте. Бяха ни потребни две десетилетия и половина да построим някаква позиция – и някой отвътре иска да я срине. На кого му е в полза това? Скоро бях написал един статус на Фейсбук: да бяха сърбите на мястото на България, сега в Македония огромната част от населението щеше да има сръбски паспорти, не и македонски. Знаете ли защо е така? Щото те водят грижа за „собствените” хора тук.

 

Впрочем, затова и почти няма безработни сърби и сърбомани в Македония, докато ние, декларираните българи, сме маргинализирани до крайния минимум. Може някой да каже, че не това е темата. Може, но все пак е! Погледнете днес македонските медии и самата култура. Имаме наплив от сръбска продукция, а българската почти я няма. Не може ли тук да се намери някаква „функция” за самата Агенция? Това би била огромна помощ за българската кауза и за България като държава, казва Младенов.

 

Българите от и българите извън България са едно и също! Кой е този, който ще направи разлика между нас? Кой би си позволил да раздели националното тяло на българите? България е там, където сме ние всички. На няколко пъти ми се случва някакви си да ми кажат: „Отиди си в България, щом си българин“. Но моя отговор винаги е бил: „Тук е моята България!“. Това трябва да е основният приоритет на българската държава, а подразбира се и на ДАБЧ – да защитава и подкрепя българите там, където са, добавя още Младенов.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама