НОВИНИ


Присъдата на Цветанов няма да издържи пред ВКС

37 6146 09.02.2015
Присъдата на Цветанов няма да издържи пред ВКС
Йордан Соколов

Присъдата от 4 г. затвор на Цветан Цветанов няма да издържи пред Върховния касационен съд. Когато бях министър, непрекъснато ми се представяха несъстоятелни искания за СРС, дори утвърдени от съдия. Не знам в случая дали съдът е проверил доколко този отказ не е законен.Това казва Йордан Соколов, бив шеф на МВР и председател на парламента.


СРС може да се прилага само за тежко престъпление, а в случая доколкото знам от медиите става въпрос за катерушки, взети от детска градина и открити на друго място, допълва той.

Той смята, че на фона на лавината условни наказания за тежки престъпления, присъдата на Цветанов е несъстоятелна.
“Вън от съмнение за мен е, че тук има политически момент. Да не забравяме кога почнаха делата - месец преди изборите 2013 г.", каза Соколов.

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов бе осъден на 4 г. затвор по дело за престъпление срещу правосъдието от втората инстанция - Софийския апелативен съд (САС). Състав с председател Спас Иванчев и членове Елена Каракашева и Петър Михайлов потвърди присъдата, наложена на 29 май м.г. от градския съд.

Бившият МВР шеф е признат за виновен, че е отказал прилагане на СРС срещу бившия антимафиот №1 на Велико Търново Орлин Тодоров и още 2-ма души като поставил 6 пъти “НЕ!!!" под разрешенията за СРС.В 15-дневен срок присъдата може да се обжалва, предстои да се произнесе и Върховният касационен съд.

Според тримата съдии, потвърдили присъдата, обществото имало очаквания, а законът изисквал безупречно изпълнение на задълженията на този пост. Те наричат поведението на министъра "нетърпимо", защото той показал незачитане на разделението на властите.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама