НОВИНИ


Отпускат 15 млн. лв. от държавния бюджет за саниране

14 4321 11.02.2015
Отпускат 15 млн. лв. от държавния бюджет за саниране
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова Фрог нюз

Близо 15 млн. лв. от държавния бюджет са отпуснати като допълнително съфинансиране по проект "Енергийно обновяване на българските домове".


Това каза пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Тя обясни, че паралелно с взимането на решението от страна на МС за реализацията на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради и предвидената държавна гаранция за нея в рамките на 1 млрд. лв., e поет ангажимент по текущата програма, която се съфинансира с европейски средства по ОП „Регионално развитие" 2007-2013 г.

Министър Павлова посочи, че така се прави всичко необходимо, за да има равнопоставеност между сградите, които се финансират в рамките на тази последна година от усвояването на европейското финансиране и да се дофинансира самоучастието от 25%.

"Затова на заседанието на МС бяха осигурени допълнителни почти 15 млн. лв. от държавния бюджет като допълнително съфинансиране към наличните средства от европейското финансиране в размер на 50 млн. лв., с които ще може да довършим изграждането, санирането, обновяването на сградите, които са подадени за финансиране", заяви Павлова.

По думите й към момента одобрените сгради са 97, а в процес на оценка са повече от 190 сгради.

"Ще се постараем в рамките на 2015 г., когато изтича срокът на европейското финансиране, поне около 250-280 от тези сгради в максимална степен да бъдат реализирани и съфинансирани с 50 млн. лв. от европейските фондове, и 15 млн. лв. допълнително национално съфинансиране и по този начин да подкрепим всички, които са кандидатствали по програмата.

За съжаление заради огромното забавяне през последната година и половина по реализацията на тази програма сградите на хората са одобрени и чакат да бъдат избрани изпълнителите на тези проекти", обясни Павлова.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама