ХРАНА И ВИНО


История на люти чушки

0 8997 11.02.2015
История на люти чушки

Лютите чушки представлява плодовете на тропическите храсти от рода Capsicum. Растението е с височина, която достига до 1 метър, има клонесто стъбло, бели или сивкави цветове, които имат синьо-виолетови петна. Някои сортове са толкова люти, че само докосването им причинява кожно раздразнение.


Лютите чушки са уникален със своите вкусови качества и целебни свойства дар от природата. Известни като чушките чили (Capsicum annuum), лютите чушлета произхождат от Южна Америка. Има данни, че хората в Перу са познавали и използвали люти чушки още преди 6000 г. пр. н.е. След като са пренесени в Европа, малките „огнени” чушлета бързо се разпространяват и в Индия и Тайланд и по целия свят.

Интересен е фактът, че през 1912 г. американският химик Уилбър Сковил създава скала, по която до днес се мери коефициента на лютивина в различните сортове чушки. Според теста на Сковил най-лютите чушки на света са от сортовете Нага и Хабанеро, които са от Capsicum chinense. Чушката Naga Jolokia или "Чушката призрак" например съдържа между 85 хиляди и милион и 75 хиляди сковилови единици. За сравнение Пеперончините съдържат едва 100 до 500 единици.

Изначално тази скала е била разработена с медицинска цел и е изследвала възможността капсаицинът да се използва като аналгетик, против артритни болки, при диабетна невропатия и главоболие. Лютите чушки от векове са сочени като храната на дълголетниците. Колкото повече капсаицин съдържа даден сорт чушка, толкова по-люта и богата на антиоксиданти е тя. Според специалистите капсаицинът е защитно средство на чушката от животните, логично и от хората.

Когато се храним с люти чушки, пикантният им вкус атакува рецепторите за болка на езика. Те от своя страна изпращат съобщение към мозъка. Ако хапваме редовно люто, клетките стават безчувствени. В определен момент човек свиква с лютивината и дори изпитва удоволствие от нея. Специалистите по хранене обясняват, че това се дължи на ендорфин, наречен още хормон на щастието, чието отделяне предизвикват чушлетата. Следователно похапването на люти чушки ни прави щастливи.

Видове люти чушки
Петте опитомени видове люти чушки са: Capsicum Annuum, Capsicum frutescens, Capsicum chinense, Capsicum pubescens и Capsicum baccatum. Това са и най-разпространените видове люти чушки, но съществуват още много и различни сортове.
Състав на люти чушки

Лютите чушки са много полезни, защото съдържат много витамини и минерали, протеини и захари. В 100 г люти чушки се съдържат: 0. г белтъци, 10 мг калций, 13.2 мг магнезий, 24 мг фосфор, 76 мг витамин С, 115 мг витамин А, витамин Е, В1, В2, В6, желязо, калий, ниацин, триптофан и др. Доказано е, че в 3 чушлета се съдържа толкова витамин С, колкото в килограм лимони. Капсаицинът е магьосникът, който придава на лютите чушки уникалните им свойства. Той подпомага бързото изгаряне на калориите и е един от най-силните антиоксиданти.

Избор и съхранение на люти чушки
Закупувайте люти чушки, които са добре оформени, гланцирани и твърди, усещат се тежки за своя размер. Избягвайте чушки, които са меки и сбръчкани, имат петна и пукнатини. Съхранявайте ги в хладилник, за да запазят своята свежест и полезни качества по-дълго време. Те са по трайни от сладките чушки - запазват се една седмица, преди да започнат да променят вкуса си. За целта сложете неизмитите чушки в хартиени торби или просто ги увийте в хартия и ги съхранявайте в отделението за зеленчуци в хладилника. Не се препоръчва поставянето на лютите чушки в найлонови пликове, защото ще се получи овлажняване, което от своя страна помага за по-бързото им разваляне. След като се докосвате до люти чушки измивайте старателно ръцете си, за да не се подлютите.

Люти чушки в кулинарията
Лютите чушки са характерен зеленчук, който присъства на почти всяка една българска трапеза. Те могат да се консумират сурови, или поставени в различни ястия. Лютите чушки придават своя вкус на ястията. Много често се използват в гозби с месо, чорби и зеленчукови ястия. От стрити люти чушки се получава лют червен пипер, който е чудесна алтернатива на пресните чушки. Традиционно лютите чушки се консервират самостоятелно или с други зеленчуци, като по този начин са достъпни и през зимата.

Ползи от люти чушки
Че лютите чушки са един от най-полезните дарове на природата вече е научно доказано. Колкото повече капсаицин съдържа даден сорт чушка, толкова по-люта и богата на антиоксиданти е тя. Капсаицинът е мощен антиоксидант с широк диапазон ползи върху човешкото здраве. Две чаени лъжици червени люти чушки осигуряват около 6% от дневната нужда на организма от витамин С и повече от 10% от витамин А.

Според изследвания натуралните компоненти, съдържащи се в червените люти чушки, които придават техния вкус, убиват ракови клетки, предпазват тялото от синусови инфекции. Те са анти – възпалителен елемент и се грижат за успокоението на стомаха. При всекидневното консумиране на люти чушки се успокоява дишането и се намаля болката, ако има такава. Доказано е още, че лютите чушки намалява телесната мазнина и помагат за отслабване.

Чили чушките се оказват ефективно средство за борба с наднормените килограми. Доказано е, че яденето на една чаена лъжичка много лют червен пипер след всяко хранене изгаря по 15 калории. Отслабващият им ефект се дължи на това, че те ни карат да се изпотяваме, засилват метаболизма и топят мазнините. На практика лютивината "окислява" цели слоеве мастни натрупвания.

Капсаицинът в лютите чушки е уникално по рода си вещество и има способността да кара раковите клетки на простатата да се самоубиват, възпира ставните болки и намалява нервните туморни влакна в мозъка. Откриването на положителните ефекти на капсаицина може да помогне за откриването на лек срещу рак на простатата. Лютите чушки и други пикантни храни може да оказват положителен ефект върху кръвното налягане. При хапването на люти чушки жлезите ни получават сигнали и започват да отделят ендорфини, известни като хормони на щастието и удоволствието.

Консумацията на люти чушки помага да се намалите риска от хиперинсулимия (високи нива на инсулин в кръвта) или смущение свързвано с диабет от тип 2. Капсаицинът в лютите чушки не само намалява болката, но лютивия му вкус симулира секрецията, която помага за очистването на запушения нос и белия дроб. Той е ефективно средство за облекчаване на остеопорозни болки, има облекчаващо действие при болки, предизвикани от диабетна невропатия и псориазис. Лютите чушки от векове се смятат и за мощен афродизиак. Ликопенът и капсаицинът имат противораково действие и са средство за борба с остаряването.

Вреди от люти чушки
Колкото и да са полезни лютите чушки с консумацията им не е препоръчително да се прекалява. Лютото в нашето меню трябва да е добре дозирано. Лютите чушки са непрепоръчителна храна за хора с увреден стомаха, черва, черен дроб и бъбреци, както и за хора, страдащи от сърдечно-съдови заболявания. Парещият вкус на лютите чушки може да се превърне в проблем за онези от нас, които имат холецистит, гастрит, колит, язвена болест, проблеми със задстомашната жлеза. Често лютото предизвиква нарушена функция на стомаха и червата. В резултат на това се появяват болки, а понякога се стига дори до кървене.

Дори специалистите в гастроентерологията не са на едно мнение относно полезни или вредни са лютите чушки. Макар и лютивината да действа раздразващо стомаха и да е противопоказна при язва, има данни, че благодарение на лютите чушки някои хора успяват да излекуват язвата си. Това навярно се дължи на стимулирането на отделяне на слуз в стомаха, която създава протективен слой върху стомашната лигавица.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама