СВЯТ


Египет удари "Ислямска държава"

0 5173 16.02.2015
Египет удари "Ислямска държава"

Военновъздушните сили на Египет са нанесли на разсъмване удари по цели на групировката "Ислямска държава" в Либия, предаде Ройтерс, като се позова на египетската държавна телевизия. Бомбардировките са били насочени срещу тренировъчни лагери и оръжейни складове на ислямистите по границата между Египет и Либия.


Атаката беше предприета след като "Ислямска държава" разпространи видеозапис с екзекуцията на 21 египетски християни. Президентът на Египет Абдел Фатах ал Сиси реагира незабавно като осъди убийството и подчерта, че страната му си запазва правото да отговори "по подходящия начин в подходящия момент".

След Обединените арабски емирства и Бахрейн разположи в Йордания бойни самолети за участие в битката срещу "Ислямска държава". Йордания има водеща роля във въздушните удари след като джихадистите убиха йорданския пилот, пленен от тях през декември, припомня агенцията.

От Бахрейн не посочват колко и какви самолети са изпратени. Миналата седмица емирствата предоставиха ескадрила изтребители Ф-16 за кампанията срещу ислямистите.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама