МИНАЛО


Стефан Продев бил гласен за главен на в. "Демокрация"

10 8076 18.02.2015
Стефан Продев бил гласен за главен на в. "Демокрация"
Първият брой

Едвин Сугарев си спомни пред БНТ как в дома на писателя Димитър Коруджиев са обсъждали създаването на вестник "Демокрация", включително и кой ще му е главен редактор. Една от възможните опции за такъв е бил Стефан Продев, главният редактор на в. ”Дума”.


Той си припомни по случай 25 г. от създаването на "Демокрация", че преди това излязъл първият и единствен брой на вестник “Кръгла маса” и  е направен от Сугарев, Александър Йорданов и Волен Сидеров. Поетът си спомни ентусиазма, с който са правили в.”Демокрация”.

Екатерина Бончева разказа своите спомени за първите броеве на първия истински демократичен вестник след 1989 г. Тя припомни, че идеята за създаването на вестника е възникнала в апартамента на Йордан Василев. Тя разказа история за първия брой, който излиза на 12 февруари 1990 г., когато всичко се е правило в движение, вестникът се е печатал в Полиграфическия комбинат, набирал се е с буквички, в 3 часа са завъртяли броя, към 4.30 тиражът се е извъртял, натоварили са в багажника на семейния им автомобил и до 6 часа сутринта са обиколили всички приятели, на които са пуснали в пощата по един брой. Екатерина Бончева показа в студиото нулевия и първия брой на вестника, който определи като пропагандна листовка – пълен е с декларации и обръщения. Тя призна, че се е чувствала изключително свободна, тогава всичко е било ясно – тези са добрите, тези са лошите и трябва да ги изгоним.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама