НОВИНИ


Духовници държат патриарха на „къса верижка” заради избора му

10 5283 19.02.2015
Духовници държат патриарха на „къса верижка” заради избора му
Патриарх Неофит

Духовници държат на "къса верижка" патриарх Неофит заради избора му на най-високия пост в българската православна църква, съобщиха за Фрогнюз оттам. Причината е, че изборът му във всеки един момент може да бъде атакуван пред ВАС поради една причина. А тя е, че Неофит е предложен за патриарх заедно с Гавриил и Галактион, с 9,33 гласа на митрополитите, а не със задължителният минимум от 10 гласа, както изискват вътрешните правила.


Инфарктният избор на тогавашните трима митрополити от Светия Синод се състоя на 17 и 18 февруари 2013 г. Оказва се, че по време на 26-те тура, само Галактион получил въпросните 10 гласа. На някои от туровете за Неофит и Гавриил гласували по 9 човека, което не им позволило да бъдат признати за фаворити , тъй като имало задължително условие това да стане най-малко с 2/3 от гласовете на Синода т. е с 10 гласа. Вместо вотът да продължи, ненадейно се взело решение, че Неофит и Гавриил, по странни математически изчисления, са получили по 9,33 гласа. Според някои това било равно на 10 и те могат да продължат надпреварата за патриарх. Уморени от състезанието, всички склонили на този вариант. Въпросът как 0,33 гласа бил зачетен за един останал да виси във въздуха и до ден днешен. Любопитното е, че според запознати, протоколът от заседанието не бил подписан от тогавашния наместник председател на Св. Синод-Кирил Варненски. Малко по-късно той почина при странни обстоятелства, докато прави сутришното си къпане в морето.

Странностите, обаче не свършили до тук. Няколко дни по-късно, на 24 февруари по време на Патриаршеския избирателен събор митрополит Йосиф, който отговаря за САЩ, Канада и Австралия, предложил всички решения, свързани с избора на Св. Синод да бъдат приети без каквито и да е възражения. Духовниците се смутили, защото това означавало да легитимират аксиомата, че 9,33 е равно на 10. След кратко съвещание Йосиф бил убеден, че трябва да оттегли предложението си, което впоследствие станало.

Почти година по-късно друг избор на духовен водач също втрещи общността на хората с расо. Става дума за избора на Неврокопски митрополит. На него се явили двама двама кандидати- епископите Серафим и Григорий. Надпреварата им се оказала почти на живот и смърт, защото събрали равен брой гласове. Според присъстващи Неофит решил да ощастливи Серафим, въпреки, оспорваните 6 на 6 гласа. Григорий пък бил „реабилитиран” с друг, не по-лош пост-викарен епископ на Софийската митрополия. Според някои практиката да се решават спорни избори по този начин създава напрежение в църквата, усещане за несправедливост и открива възможности за зависимости.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама