
Халвата е едно от традиционните ястия, които се поставят на трапезата на Сирни Заговезни. Твърдата бяла заговезна халва се използва за хамкане, а тахановата халва е на масата, защото е само от растителни продукти и е подходяща за престоящите великденски пости.
Хубавата халва трябва да се къса на конци и да се топи в устата. Според майсторите тя е най-полезното сладко изделие, защото съставките й са само натурални продукти.
Класическата халва в България се прави като към горещ и гъст захарен сироп се добавя слънчогледов тахан и екстракт от чувенов корен, без който не може да се постигне нужната гъстота. Традицията в това производство се пази от дълбока древност.
Обичаят "хамкане" е разпространен в цяла България. На червен конец се завързва и се спуска от тавана парче бяла халва или варено яйце. Най-възрастният мъж завърта конеца в кръг и всеки член от семейството, главно децата, се опитва да хване халвата или яйцето с уста. Който успее, ще бъде жив и здрав през цялата година.
След празника Сирни Заговезни халвата е на още по-голяма почит сред спазващите Великденския пост, защото в нея няма животински продукти. Изследвания показват, че по калоричност тя се приближава до шоколада, но има повече белтъчни вещества и е богата на Витамин В и калций.