НОВИНИ


Найденов: ДПС да отлъчат крадците на пари за тютюн

23 5639 25.02.2015
Найденов: ДПС да отлъчат крадците на пари за тютюн
Мирослав Найденов

ДПС трябва да отлъчат крадците на държавни субсидии за тютюнопроизводителите. Очевидно е, че след като от ДПС всички говорят за мен, това им е опорната точка. Две години се оправдавах за неща, които не съм извършил – няма и сега да се оправдавам.


Това каза бившият земеделски министър Мирослав Найденов в ефира на Нова ТВ. Вчера той беше обвинен от зам.-председателя на ДПС Ферихан Ахмедова, че по време на неговото управление са започнали измамите.

Държавната помощ за тютюнопроизводителите в момента е нотифицирана от министър на ДПС. За 2010, 2011, 2012 и 2013 година нотификациите за държавна помощ за тютюнопроизводство са различни, категоричен е бившият земеделски министър. Европейската комисия иска да откаже производителите, за да могат да се преориентират в производството на друга продукция. Помощта, която се дава, е от републиканския бюджет, припомни Найденов.

В периода 2007 – 2009 година ЕК вече забранява субсидиране на производството на тютюна, но тъй като ние сме нови членове, ни се дават три години гратисен период. И през 2009 година Брюксел ни каза, че единственият начин за подпомагане на тютюнопроизводителите, е да им се дават помощи за постепенен отказ от производство на тютюн на базата на референтния тригодишен период – 2007 -2009.

Тази помощ трябваше да е за годините 2010 – 2012, но от 2013 година, когато дойде на власт кабинетът „Орешарски”, увеличи и размера, и срока на помощта, каза Найденов
След като има измами и след като схемата е лоша, защото се краде, а парите идват от държавния бюджет. Какво ще стане – ще бъде спряна. Как тогава ще се помага на тези хора, попита Найденов. Те нямат друг поминък, заяви бившият министър.

Той добави, че още през 2010 година е започната проверка на договори за производство на тютюн. Хванати бяха много измами, дадохме доказателствата на прокуратурата, обясни Найденов. Заради няколко измамници – племенник на депутат и кметове, не може да се откажем от една прекрасна схема, завърши Найденов.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама