БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ


ЕК ни поставя под наблюдение заради КТБ

2 5625 26.02.2015
ЕК ни поставя под наблюдение заради КТБ

България трябва да представи до средата на април мерки, с които да намали рисковете за макроикономическата си стабилност. Европейската комисия смята, че те са се увеличили, и ще засили наблюдението на страната.


Това става ясно от годишния доклад по процедурата за макроикономическите дисбаланси. Трусовете в банковата система, високата задлъжнялост на бизнеса и липсата на реформи на пазара на труда са причините за нарастването на рисковете за България, смята Еврокомисията. Страната ни е сред държавите с прекомерни дисбаланси, налагащи въвеждането на специфичен мониторинг от страна на Брюксел.

“Смущенията във финансовия сектор през 2014 г. пораждат загриженост за съществуването на банкови практики в притежаваната от местни собственици част с потенциални значителни последствия за финансовия сектор и за цялостната макроикономическа стабилност”, се казва в решение на ЕК.

 

Еврокомисията наблюдава 16 държави. Нивото на риск е повишено в три от тях: България и Франция са преместени в 5-а, предпоследна категория, а Германия заради големия излишък - в трета. Италия, Хърватия и Португалия остават в пета категория. От наблюдаваните държави се изисква да предложат как да отстранят проблемите си. Техните програми трябва да бъдат одобрени от страните членки.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама