СВЯТ


Путин пое разследването над убийството на Немцов

39 5853 28.02.2015
Путин пое разследването над убийството на Немцов
Руският президент Владимир Путин

Президентът Владимир Путин лично пое контрола над разследването на Борис Немцов и обяви, че убийството прилича на поръчково.


Борис Немцов бе застрелян в района на Кремъл, докато се разхожда със своя приятелка - украинка. Четири от куршумите попадат в гърба му. Момичето, което е било с него, е отведено за разпит в полицейското управление.
 
55-годишният Немцов беше първи вицепремиер при президента Борис Елцин и спечели репутацията на реформатор и демократ. В интервю неотдавна каза, че Путин би искал да го види мъртъв заради противопоставянето му на войната в Украйна.

Адвокат на Немцов съобщи, че в последните месеци той е бил заплашван, предаде Нова телевизия. Анализатори коментират, че президентът Путин няма изгода от убийството му, защото би предизвикало широк негативен отзвук за Москва, която и без това е в изолация заради анексирането на Крим и войната в Украйна. Опозицията обаче обвини президента.

Колега на Немцов съобщи пред медии, че той работел върху доклад с доказателства за участието на Кремъл в сепаратисткия бунт в Източна Украйна.

"През нощта е бил претърсен апартамента на Немцов и много документи са били иззети. Не знам какво ще се случи с тях, но фактът е, че документите, отнасящи се към доклада, също за иззети. Политическата отговорност  за случващото се носят руските власти, като Владимир Путин е начело”, коментира колегата на опозиционния лидер.

Американският президент Барак Обама призова Москва да проведе пълно и прозрачно разследване, за каквото призова и България.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама