АКТУАЛНО


Вижте версиите за убийството на Немцов

24 7937 28.02.2015
Вижте версиите за убийството на Немцов
архив

Две са основните версии за убийството на руския политик Борис Немцов, по които работят следователите. Според първата е възможно килърите да мъстят за аборт, направен от неговата любовница, а според втората убийството му вероятно е свързано с пари, които загиналият политик е получавал от чуждестранни спонсори.


Според данни на полицията любовницата му Анна Дурицкая скоро е летяла от Москва до Швейцария, за да направи аборт. Родителите на модела са били твърдо против връзката на дъщеря им с руския политик. Немцов и Дурицкая са започнали своята връзка преди три години, като са живеели в Киев и Москва, съобщава Life News.ru.

Втората версия е, че мотивът за убийството може да е свързан с пари, които загиналият политик е получавал от чуждестранни спонсори. В квартирата на Борис Немцов в момента се извършват обиски, а следователите изземват материали, които могат да помогнат да се установи мотивът за престъплението.

Сред версиите били и политически мотиви, съобщава „Интерфакс". Полицията издирва убийците.

След снощния разстрел руският президент Владимир Путин разпореди да се сформира комисия, който да разследва убийството. Комисията разследва и дали убийството не е опит да се дестабилизира политическата обстановка.

Разследващите проверяват и дали не се касае за атака от радикални ислямисти, тъй като има информация, че Немцов е заплашван във връзка с позицията му, осъждаща разстрела в парижката редакция на „Шарли Ебдо".

Не се изключват и версиите, свързани със събитията в Украйна, с икономическата дейност на политика, както и с битови и лични проблеми. Според следствието престъплението е много внимателно планирано, като „килърите" знаели маршрута на политика.

„Застрелян 4 пъти – по един куршум за всяко от децата, които оставя“, написа в Туитър, минути след съобщението за убийството на Немцов в Москва, опозиционният лидер и бивш световен шампион по шахмат Гари Каспаров. По ирония на съдбата Борис Немцов не е искал още една революция, пише Каспаров.

Аз бях по-радикален. И постоянно му казвах: Безсмислено е да правим избори, режимът няма да се промени по този начин. Мащабът на Борис вече не беше удобен на Русия. Той винаги вярваше, че може да промени страната отвътре и без насилие. Но от 2012 година насам аз не бях съгласен с него, споделя Каспаров.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама