ПОЛИТИКА


БСП сезира Конституционния съд за дълга на кабинета

41 5080 01.03.2015
БСП сезира Конституционния съд за дълга на кабинета
Георги Кадиев Булфото

БСП продължава да счита, че има нарушение на Конституцията с поемането на дълг за 3 години и ще сезира Конституционния съд.


Това заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Георги Кадиев пред БНР. Той припомни, че между 2005 и 2009 г. тогавашното правителство е върнало голяма част от дълга на страната и той е спаднал от 29% до 13% от БВП, а в момента задълженията на страната ни са близо 27-28%, като се очаква до 2 години да станат над 30% от БВП. „БСП иска да има пълна прозрачност и яснота относно дълга”, категоричен бе той.

По думите му, правителството е подписало това споразумение без никой да разбере по никакъв начин, включително и коалиционните им партньори. „След това го внесоха и искаха да бъде гласувано за максимално кратко време в парламента”, добави той. По думите му, управляващите са включили в сумата и плащания, които вече са били извършени.

„Когато аз предложих съвсем официално - след ангажимента от страна на финансовия министър, че ще му трябват 7 млрд. евро, а не 8, да бъде променено това число в договора, който ратифицираме, управляващите казаха, че това няма как да стане”, възмути се Кадиев. По думите му управляващите са създали масова психоза, объркали са всички, включително и народните представители. Той подозира, че в цялата работа има нещо гнило, нещо, което управляващите са искали да скрият, и затова са бързали.

„БСП получи информация, че 19 банки са кандидатствали за мостовото споразумение и 4 са били избрани, но не и параметрите на договора, нито защо са избрани именно въпросните 4”, обяви Кадиев. Той обясни, че две от тях са световни банки, а другите две са силни в България, но- нищо особено на световния пазар. „Все пак това е външен дълг и трябват банки, които имат много силен достъп и много силно реноме на световния пазар”, категоричен бе народният представител.

Кадиев припомни, че пред Комисията по бюджет и финанси министър Горанов е отговорил, че не е поет ангажимент към четирите банки, които да получат правото да емитират следваща емисия. По-късно се е оказало, че е поет такъв ангажимент за 3 години. Народният представител заяви, че БСП е гласувала против дълга, защото не се е „продала“, подобно на ДПС, чиято сделка била: „Няма да ни закачате хората по места, а ние ще ви гласуваме важните решения“.

Кадиев заяви, че ако правителството продължава така, в рамките на 6 месеца ще има пълна реконфигурация. „Тоест малките партньори просто ще си тръгнат оттам поради недоволството от това, което става с тях”, обясни социалистът. По думите му , тяхната подкрепа става безсмислена, тъй като във всеки един момент може да се получи подкрепата на ДПС.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама