Вкарват от Еквадор опасни плодове и се обработват в тукашна база в Бургас. Преди да достигнат до големите търговски вериги, плодовете остават в складовете около две седмици. Те минават през специална процедура, наречена технологично зреене. Притеснителното е, че бананите в базата се обгазяват със специални устройства и опасни химикали, с които зреенето се ускорява три пъти. Обгазените плодове съдържат 90% етилов алкохол.
"Лично аз не установих проблем. Не виждам съмнителни процедури", категорична е пред БНТДафинка Главанска, старши инспектор в БАБХ и дългогодишен член на общинската структура на БСП в Бургас.
Служителите на фирмата от своя страна подскочиха като ужилени и отрекоха, че обработват бананите с химикали, за да зреят бързо. Но все пак обясниха, че използването на етилен било напълно безвредно. Управителят на базата обясни, че не прилага метода само защото фирмата от 2012 година чака разрешение за него от Агенцията по храните.