НОВИНИ


Състоянието на енергийната система е аварийно

1 4452 09.03.2015
Състоянието на енергийната система е аварийно
Теменужка Петкова

Състоянието на енергийната система на страната е аварийно заради тежките метеорологични условия. Такива количества сняг не са падали от години в бедстващите региони. Това заяви на брифинг в Централното диспечерско управление министърът на енергетиката Теменужка Петкова.


 Към 13 часа без ток са били общо 755 населени места. Най-много - 658, са в Югоизточна България, където действа EVN. На територията, обслужвана от ЧЕЗ, населените места без ток са 86, а в Североизтночна България, където работи "Енерго-Про" - 11.

 

Разбирам притесненията, които създаде прекъсването на електрическото захранване, но всички ние трябва да проявим разбиране. Вчера беше издадена заповед за ограничаване на електрическото захранване, която влезе от 00.00 часа на 9 март, обясни Петкова.

 

Преспите сняг на места достигат до метър и половина. Проблемът е свързан с това, че на практика нямаме достъп до авариралите райони. Правова държава сме и всеки може да потърси държавата правата си, но смятам, че към настоящия момент всички трябва да обединим усилията си, за да излезем още по-бързо от тази ситуация, заяви министърът, цитирана от БТВ.

 

По думите й ограничителният режим може да бъде свален в срок до 48 часа. Той представлява въвеждане на ограничение по отношение на подаването на електрическа енергия на захранването. Петкова уточни обаче, че това не означава режим на тока.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама