ПОЛИТИКА


От манерката на коча до шлифера на Господ

47 13961 10.03.2015
От манерката на коча до шлифера на Господ
Тодор Живков пее със студенти Държавен архив Габрово

Някои от нас помнят мъдрите слова на Тодор Живков-Янко за полупроводниците, за манерката на коча, за снишаването при буря и т.н. До неотдавна Ахмед Демир Доган (агент Сава) ни събираше очите с култови фрази за дамски гащички, за обръчи, за криви ракети и т.н.


А сега имаме щастието да се наслаждаваме на дълбоката и проникновена мисъл на генерал-лейтенант Бойко Борисов. "Добре се живее в България!" - казва той, въпреки че мнозина (2 милиона) българи мислят точно обратното и бягат през глава в чужбина. Между другото, фразата напомня и за Сталиновия цинизъм "Жить стало веселее!" За вожда от с. Банкя всички действия на неговата партия и на неговите хора са единствено правилни и никой не трябва и не може да им се противопоставя: "Да мачкаш Цветанов, е все едно с голо дупе таралеж да мачкаш." (Горкият Цацаров!) Ако все пак нещо в най-бедната, най-болната, най-неграмотната, най-корумпираната и най-бързо изчезващата държава в света не върви както трябва, обяснението на д-р Борисов е: „Воля има, пари няма." (Напомня за "Пари нема, действай!") Генералът знае още, че Господ, когото той с много обич и фамилиарна преданост нарича с прякор  "Началника", ще му помага в трудни времена. "Да пипнете мощите, че Началника горе да помага" - казва той повелително на послушниците около него. И Той от небето дава 16 милиарда суха пара за харчене.

Клатят се, но не падат...

Последната мъдра мисъл на Бойко Методиев Борисов, след притчата за краставата жаба, е посветена на враговете му: "Щяха да ме съсипят, държали ме... за шлифера, да речем." Тази накъсана фраза в семантичен план има поне четири смисъла. Първият е със скрит жаргонно-сексуален подтекст, подобно на фразата на Доган за калпавата ракета, на която й пречел космосът. Всички знаем автентичният жаргонен израз за кой орган на мъжкото тяло се отнася. Всички знаем също така и друг уличен израз: "Хвани ме за ...", визиращ същия този орган. Вторият смисъл се вижда в популярното иносказателно определение за даден човек:  "хванал Господ за шлифера" (или "...за пардесюто") означаващо според Фразеологичния речник, стр. 464 на том II, че този човек се е "възгордял от случаен успех", че е "привилегирован, много специален", какъвто е в своите очи премиерът-пожарникар. Третата конотация е свързана с това, че в същото време под черта се внушава и надчовешката значимост на персоната; в България той - Борисов - е Господ. Това е положението, др. Станишев! Четвъртият смисъл на фразата за шлифера е свързан с дрескода на бандитите от времето на ранния Преход, времето на СИК и ВИС, когато всички босове на ъндърграунда ходеха навсякъде с дълги шлифери. Не е лошо от време на време на широките публики да се припомня кой кой е, все пак, така, за респект и уважение.
Би трябвало да очакваме още много полисемантични фразеологични бисери на Бойко Борисов, времето е пред нас, цял мандат предстои, после президентски мандати и т.н. Ако не друго, то поне циркът е гарантиран далеч в бъдещето. Колко е хубаво!

Проф. Петър Иванов

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама