БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ


Паникааа! Руснаците вещаели провал за летния сезон

44 10479 10.03.2015
Паникааа! Руснаците вещаели провал за летния сезон
руските туристи доскоро пълнеха джоба на българските курорти

Предстоящият летен сезон ще се превърне в истинска катастрофа, ако държавата спешно не подпомогне бранша. Причината е очакваният поне 50% спад на летуващите у нас и в цяла Европа руснаци и жестоката конкуренция за останалите туристи, обявиха единодушно хотелиери и туроператори, известява Труд.


Днес те се срещнаха във Варна с вицепремиера Ивайло Калфин и зам.-министри от Министерствата на туризма, строителството, вътрешните и външните работи. "Запълването на тази огромна ниша тепърва ще предизвика ценова война, която ние ще загубим, защото се борим със собствени сили и нямаме никакви буфери", каза Венцислав Танчев, представител на немския туроператор ALLTOURS. Той и колегите му от "Томас Кук" и "Дер туристик" съобщиха, че досега е отчетен 4,5-5% ръст на ранните записвания на немския пазар. Те са 60% от целия контингент, а за останалите 40% предстои люта битка, както и за всеки руски турист.

 

"В нея Турция влиза с 6000 долара субсидия за всеки самолет с туристи, в Гърция чадърите и шезлонгите са безплатни, а у нас сянката е по-скъпа от нощувката", даде пример Гешо Любенов, шеф на "Турал", която води у нас руснаци, украинци и беларуси. Според него родните хотелиери свили цените с близо 40% и до Нова година България е предлагала най-евтини морски почивки в чужбина за руснаците. В момента обаче конкурентите ни давали по-ниски оферти.

 

Северните курорти нямат заявки от Русия и Украйна. "Записванията ще са в последния момент - 13-14 дни преди самата почивка. Затова трябва да издаваме визи за ден-два", апелираха от бранша. МВнР ще командирова 58 служители в Москва, Санкт Петербург, Киев и Одеса. В руската столица ще може да се издават по 6000 визи дневно, увери Раковски Лашев от Външно. Шенгенски визи ще се издават за беларусите, 70% от които идват с автобуси през Полша и Словакия, увери той.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама