НОВИНИ


Съдът в Белград отказа да екстрадира Цветан Василев

22 4890 11.03.2015
Съдът в Белград отказа да екстрадира Цветан Василев
Цветан Василев

Апелативният съд в Белград е отхвърлил решението на първоинстанционния Висш съд, банкерът Цветан Василев да бъде екстрадиран в България. Това съобщи БНР.


По този начин казусът се връща на първата инстанция, съобщава говорителката на Апелативиния съд в сръбската столица Миряна Пилич.

 

По жалбата на обвинения и адвокатите му втората инстанция намира, че решението на Висшия съд е взето в нарушение на наказателно-процесуалния кодекс и въз основа на неверни и непълни факти, се казва в решението, с което Клуб Z разполага.

 

Мотивите на първоинстанционния съд са непълни и противоречиви, а в решението си той не е отчел правата, които са гарантирани на обвиняемия както по международното, така и по местното законодателство, казват в допълнение апелативните магистрати.

 Освен това първоинстанционният съд не е разкрил дали са изпълнени всички условия и предпоставки за екстрадиране на обвиняемия в Република България, и то не само онези, които са записани в Европейската конвенция за екстардициите, а и други правни актове, които се отнасят за този случай, пише в мотивите.

 

Висшият съд не е разгледал доказателствата на защитата дали не става въпрос за политическо преследване, заради което се иска екстрадицията, дали престъпленията са наказуеми криминално според местното право и дали от оказването на международна правна помощ в случая не би увредило интересите на Република Сърбия, смята още втората инстанция. По този начин делото се връща за ново разглеждане на първа инстанция.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама