НОВИНИ


Кери иска от Конкреса разрешение за война срещу ИД

16 4366 11.03.2015
Кери иска от Конкреса разрешение за война срещу ИД
Джон Кери

Държавният секретар на САЩ Джон Кери призова американския Конгрес да разреши на президента Барак Обама да води война срещу терористичната групировка „Ислямска държава” в Ирак и Сирия, съобщават световните агенции. Кери стори това пред конгресмените рамо до рамо с военния министър Аштън Картър и най-високопоставения американски генерал Мартин Демпси.


Държавният секретар на САЩ поиска от конгресмените да отпуснат средства, за да може страната да бъде единна и силна в този критичен момент, когато джихадистите дават признаци, че губят устрем и редиците им се разпокъсват. Той допълни, че групировката „Ислямска държава”, която превзе част от Ирак и Сирия иска да гарантира „смърт или подчинение на всички, които ѝ се опълчат”, както и „подбуждането на терористични актове в целия свят”.

Кери припомни, че администрацията на Обама не вижда нужда да ангажира американски военни в дълготрайни офанзивни сухопътни операции срещу „Ислямска държава”.

Засега САЩ не предвиждат да провеждат операции срещу цели в други страни освен Ирак и Сирия, допълнил държавният секретар.

Американският президент обаче не изчака това разрешение от Конгреса, за да започне войната срещу джихадистите. Американски самолети бомбардират позиции на джихадистите в Ирак от 8 август и в Сирия от 23 септември.

Към момента администрацията на Обама използваше съществуващата възможност за използване на военна сила срещу „Ал Кайда”, талибаните и техните клонове, одобрена след 11 септември 2011 г. като правно основание за нападения срещу „Ислямска държава”.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама