НОВИНИ


И Десислава Атанасова иска оставката на шефа на БНБ

30 5394 15.03.2015
И Десислава Атанасова иска оставката на шефа на БНБ
Десислава Атанасова

Председателят на новосформираната временна парламентарна комисия „КТБ” Десислава Атанасова от ГЕРБ иска оставката на гуверньора на Централната банка Иван Искров заради пропуски в надзора, довели до кризата с Корпоративна търговска банка. Това стана ясно от думите й по bTV.


„БНБ не е осъществила надзора, който й е вменен. Надявам се Иван Искров най-накрая да оцени кой е достойният начин да си тръгне от поста. Няма нужда от какъвто и да е натиск, ако човек разчита правилно посланията, да си тръгне”, коментира тя.

 

Атанасова обясни, че поверената ѝ комисия ще провери всички факти и обстоятелства около КТБ между 2009 г. и 2014 г. „Започваме с БНБ, защото тя е отговорна за надзора на банките в България. Именно неупражняването на контрол е причината за настоящата ситуация”, подчерта депутатът от ГЕРБ. Следва разглеждането на докладите на одиторите в банката, какво е станало известно на квесторите, месеците на особения надзор.

 

„Възможно е и да променим предмета и да продължим проверките и към 2015 г., особено след последните разкрития, че разграбването на банката продължава”, коментира Атанасова.

Менда Стоянова: КТБ вече не е банка, БНБ няма работа тамКвесторите са разрешили прихващания, които стопяват активите на трезора

 

Разкритията направи председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова в петък. Тя обяви, че откакто банката бе поставена под особен надзор, никой не контролира сделките на квесторите, а активите на трезора са се стопили с 1 млрд. лева. Часове по-късно квесторите отхвърлиха обвиненията, като заявиха в съобщение до медиите, че с имуществото на КТБ не са извършвани никакви разпоредителни действия.

Квесторите на КТБ: Не сме разрешавали сделки с активиСлед като днес Менда Стоянова ги обвини, че са допуснали изтичането на 1 млрд. от банката

 

„В никакъв случай няма да се правим на прокуратура, наясно съм с разделението на властите. Разчитаме на прокуратурата и на службите за сигурност, които също имат ангажимент и ще бъдат изслушвани в комисията”, посочи Десислава Атанасова.

 

По думите й, сред първите изслушани в комисията ще бъдат Иван Искров и подуправителя на БНБ Цветан Гунев, както бившият председател на ДАНС Владимир Писанчев. Въпреки че подчерта, че в комисията ще бъдат поканени „всички, които имат отношение”, Атанасова така и не отговори дали ще бъде разпитван и бившият премиер Пламен Орешарски. „Орешарски винаги говори като външен човек за процесите в България. Неслучайно в един момент БСП се отрече от премиера, когато се обсъждаха и КТБ, и актуализацията на бюджета”, припомни тя.

 

В състава на комисията „КТБ” влизат още бившият финансов министър Петър Чобанов, както и бившият председател на бюджетната комисия Йордан Цонев. „Ще бъде интересно да се чуе становището на участници във властта”, отбеляза Атанасова. Според нея няма да има своеобразен конфликт на интереси в случай, че бъдат открити пропуски в действията на предишната власт, защото „комисията няма да се прави на прокуратура”. „Темата с доказването на вината е извън обсега на нашата дейност”, подчерта депутатът от ГЕРБ.

 

„Цветан Василев няма да бъде поканен на изслушване, защото няма качеството на лице, което е осъществявало контрол върху дейността на КТБ. Ние ще изслушваме единствено и само длъжностни лица от институции, които им е вменено по закон да упражняват контрол”, обясни Десислава Атанасова.

 

В заключение тя пожела „никога повече да не виждаме опашки от българи, които са вложили своите пари и не знаят кога ще ги вземат”. „Бих искала законодателство, което да не позволи друг трус във финансовата стабилност на страната”, допълни председателят на комисията „КТБ”.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама