АРТ ДЖУНГЛА


Къщичката на Теди идва в София

1 5937 19.03.2015
Къщичката на Теди идва в София

Тя е особена усмивка, особен вид вътрешно усмихната усмивка, защото се усмихва през очите на своите парцалени кукли. Вгледайте се в тези невероятно почудени очички – аха, да заговорят, аха, да заплачат, аха, да извакат: „Ахаааа!“


Родена е и живее в Кюстендил. Не обича да говори за себе си, нито за своите мълчаливи занимания. Предпочита куклите й да говорят вместо нея. И фотографиите, с които изследват детайлите на света. Тайните на опролетения от прелитания свят, който се крие ту в миша дупка, тук в пчелна килийка, а много често в проходите към мравешките зърнохранилища.   

 

Тя има свое детинско обяснение на необяснимото: защо децата не унищожават нейните кукли? Защото са красиви, казва тя. Не, отръщат децата, защото са като живи. Съвсем живи, замръзнали в тихи пози, с ококорени очички, с чипите си нослета, с огромните си кръгли прозорчета под челцата, с устнички, които говорят само когато възрастните дълбоко заспят. И удари часът на куклите, които танцуват в своята приказна празничност.

 

Тя ги създава вече повече от 20 години. Започва още докато е съвсем малка, първо, за да ги подарява, после въображението й съвсем се развихря, пораства, пораства, пораства, става високо и сериозно момиче, но още се захласва по пеперуди, водни кончета и златнозелени бръмбърчета.

 

Канят я да участва в общи изложби, прави и самостоятелни, мярка се в занаятчийски изложения, гостува на начални училища и читави читалища, понякога се сеща за мечтата си да открие малко магазинче за кукли в  родния си Кюстендил, но сетне махва с ръка, отпъжда малката си мила мечта, и продължава да майстори тези учудени платнени човечета.

 

От време на време разгръща книгата си със заснетети от нея приказни съзнания, полага ги с нежност и любов върху фейс страницата си, където греят техните замислени погледи и изумителни изражения.

 

Тя работи, както стана ясно, предимно с текстил, но използва и вече употребени предмети, както и с всичко друго, което хвърчи след хрумките й на художник, измислила си е свои тайнствени техники, смее се, живее дълго с всяка кукла, докато я пусне да проходи – понякога цяла седмица й отнема обживяването, друг път две и повече недели, някои се получават доста големи, други са направо миниатюрнички, но всяка си има своя история, тайно именце, официално и галено, според случая и ситуацията, в която ще попадат. Защото ги купуват само клиенти със съхранено съзнание за прелестта на малките открития.

 

Ръцете й са златни, извайват тези странно нежни същества, материализирани сякаш от други светли светове, появили се тук, завинаги, от недосънуваните ни сънища на детството.

 

Румен Леонидов (Факел.бг)


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама