НАРОДЕН ГЛАС


ВСС спаси Владимира Янева от дисциплинарка напук на министъра

8 5367 19.03.2015
ВСС спаси Владимира Янева от дисциплинарка напук на министъра
Владимира Янева

ВСС отказа да образува дисциплинарно дело срещу Владимира Янева по скандала „Червей". То бе поискано от правосъдния министър Христо Иванов, който настоя за уволнението на съдийката заради нарушенията с издаването на разрешителни за СРС по разработката за цели 300 дни при разрешени от закона максимум 180. Решението е взето със 7 гласа "за", 7 "против" и 4 "въздържал се". Сред гласувалите "за" е шефът на ВКС Лозан Панов. Сотир Цацаров си тръгнал.


В последните десетина години не се е случвало съветът да откаже да образува дисциплинарно дело.

По неофициална информация мнозинството във ВСС се е позовало на факта, че става дума за нарушения, които са предмет на наказателно производство. А съветът няма достъп до тези данни, които са класифицирана информация и няма как да се произнесе по едно дисциплинарно дело. Опонентите на тази теза обаче напомнят, че има разсекретен доклад на Бюрото за контрол над СРС, на който се е позовал и Христо Иванов. В него данните не са секретни. Нещо повече - разрешителното за СРС е съдебен акт, който не може да е с гриф, твърдят те.

Иванов се позова на разсекретения доклад по случая на Бюрото за контрол над СРС и публично огласи предложението си.

Затова миналата седмица ВСС го привика на заседанието си и близо два часа хока министъра, че е нарушил закона и погазил принципа на правовата държава. Христо Иванов не се призна за виновен и обяви, че не може да се пазят в тайна факти, които отдавна са публично достояние и в този случай общественият интерес изисква прозрачност.

Заради скандала „Червей" срещу Янева започна разследване, но обвинения засега не са й повдигани. Това обаче стана повод ВСС да я отстрани до приключването на наказателното производство.

Срещу нея вече има и едно дисциплинарно производство за нарушения на случайното разпределение на делата в СГС, пише defakto.bg.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама