НОВИНИ


Плевнелиев остава началник на НСО

2 4133 25.03.2015
Плевнелиев остава началник на НСО
Росен Плевнелиев

Националната служба за охрана (НСО) ще остане на подчинение на президента. Това стана ясно от изявление на заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на заседанието на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в парламента. Цветанов е и вносител на законопроекта за НСО.„Мога да заявя категорично, че Националната служба за охрана ще остане на подчинение на президента. Така тя ще бъде равноотдалечена и от законодателната, и от изпълнителната власт“, обясни Цветанов.


Цветанов поясни, че в Закона за НСО не е предвидено офицерите и сержантите от службата да имат полицейски правомощия. При задържане на лице, то незабавно трябва да бъде предадено на полицейските органи. Употребата на оръжие е допустима само при абсолютна необходимост. Според депутата от ГЕРБ цялостният пакет от закони в сектор „Сигурност“ е необходим, за да бъде запълнен правният вакуум, съществуващ в разузнаването и НСО от близо 25 години.

„Досега дейността на НСО се регламентираше от вътрешноведомствени нормативни актове, а не от специален закон“, поясни Цветанов.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама